• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Hormonii brokerilor, o reala amenintare pentru pietele financiare

Hormonii brokerilor, o reala amenintare pentru pietele financiare

Hormonii secretati de brokeri reprezinta o reala amenintare la adresa pietelor financiare. Fenomenul ar putea fi evitat, daca in domeniu ar lucra mai multe femei, arata un studiu realizat de oameni de stiinta din Spania si Marea Britanie, publicat in revista Nature, scrie El Pais.

In situatii de stres si de concurenta, creste foarte puternic secretia de hidrocortizon si de testosteron, iar cocktailul rezultat "contribuie la destabilizarea pietelor financiare", sustin economistul Carlos Cueva, de la Universitatea din orasul spaniol Alicante si cercetatori de la University College London si de la Universitatea din Cambridge.

Specialistii au recreat in laborator o piata financiara. In prima faza, s-a masurat nivelul de hormoni al celor 142 de voluntari transformati in agenti bursieri. Cei cu un nivel mai ridicat de cortizol se lansau in investitii mai riscante si  provocauinstabilitatea preturilor de pe pietele simulate. Legatura a fost constatata numai in cazul barbatilor, nu si al femeilor. 

In etapa II, esantionul s-a redus la 75 de barbati. Unii dintre acestia au primit cate o pastila cu hidrocortizon sau un gel de testosteron, iar altii o pilula placebo, fara niciun efect. Ambii hormoni actionau ca un factor de impulsionare a efectuarii de operatiuni bursiere riscante.

"Barbatii isi asuma mai multe riscuri in situatii de stres prin comparatie cu femeile", asa ca o prezenta mai numeroasa a acestora din urma ar fi benefica in sectorul tranzactiilor bursiere, conchid autorii.


6 iulie 2015 16:46
Modifică setările cookies