• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Guvernul sesizeaza CC pentru implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala

Guvernul sesizeaza CC pentru implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala

Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, iar in baza deciziei CC se va proceda in consecinta, a anuntat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a aratat ca presedintele are drept de vot, dar nu si de a se implica in campania electorala, interdictie aplicata si in cazul altor categorii profesionale, explicand astfel ca un prefect, un subprefect, un inalt functionar public si un profesor isi pierd imediat locul de munca, iar un judecator si un ofiter sunt exclusi tot imediat din magistratura, respectiva din armata daca se implica in actiuni cu caracter electoral.
 
"Fiind vorba de presedinte, evident ca sanctiunile sunt cele prevazute de Constitutie si, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curtii Constitutionale, Guvernul va sesiza Curtea, in baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizeaza activitatea CC, cu trei solicitari: sa analizeze existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, cel abilitat prin Constitutie si lege sa organizeze, si raspunde de altfel, campania electorala, si Presedinte, sa stabileasca ca acest conflict este cauzat de implicarea directa a presedintelui in campania pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si in campania pentru alegerea unor mandate de deputat si senator si sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar ca presedintele Romaniei, ca si alte categorii de persoane care ocupa anumite functii, nu are dreptul de a face campanie electorala si de a se implica activ. In baza deciziei Curtii Constitutionale, evident vom proceda in consecinta", a spus Ponta.
 
Intrebat de presa ce inseamna "a proceda in consecinta" si daca aceasta presupune initierea unei noi suspendari din functie a presedintelui, Ponta a afirmat doar ca orice decizie a CC este obligatorie.
 
El a adaugat ca o decizie a CC va avea efecte si asupra altor categorii profesionale, respectiv daca acestea se pot implica in campanie.
 
Intrebat in continuare daca are in intentie sa initieze o noua suspendare a presedintelui in cazul in care Curtea va da dreptate Guvernului, dar presedintele va refuza sa nu se mai implice in campania electorala, Ponta a raspuns: "Eu am in intentie un singur lucru in acest moment foarte clar, si anume de a respecta Constitutia, iar Curtea sa stabileasca foarte clar daca presedintele tarii are voie sa faca campanie electorala, pentru ca o asemenea decizie ar avea implicatii ulterioare referitoare la alte categorii - inseamna ca si judecatorii, si procurorii, si militarii, si inaltii functionari au voie sa faca, pentru ca dreptul la vot nu le-a fost interzis niciunora dintre acestia, ci dreptul de a face campanie electorala. Dupa care, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii".
 
Sesizarea va fi transmisa, probabil, marti catre CC, dupa ce va revedea textul si il va discuta cu colegii sai.
 
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Palatul Cotroceni, despre fotografiile in care apare imbracat cu tricoul PMP si alaturi de lideri ai acestui partid, ca are dreptul sa se imbrace cum vrea, si ca va vota Partidul Miscarea Populara. Intrebat daca nu considera ca incalca Constitutia, prin aceste afirmatii, presedintele a raspuns: "Nu, prin Constitutie, nu mi se interzice sa votez".

6 mai 2014 08:32
Modifică setările cookies