• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Grupuri farmaceutice occidentale au testat medicamente pe pacienti din fosta RDG. Dezvaluirile groazei

Grupuri farmaceutice occidentale au testat medicamente pe pacienti din fosta RDG. Dezvaluirile groazei

Grupuri farmaceutice occidentale au efectuat teste de medicamente, in anii '80, asupra unor pacienti ai unor spitale din fosta RDG, care nu erau informati intotdeauna in acest sens, scrie un ziar german in editia de vineri, citand documente de arhiva, relateaza AFP.

Cotidianul german Tagespiegel, care a studiat in detaliu aceste documente, scrie ca peste 50 de firme occidentale au incheiat contracte cu Ministerul Sanatatii din Germania de Est cu scopul efectuarii a 165 de teste de medicamente in perioada 1983-1989, transmite Mediafax.

Asemenea teste puteau aduce venituri de pana la 860.000 de Deutsche Mark. Cotidianul citeaza diverse intreprinderi din vremea respectiva, dintre care unele si-au schimbat numele intre timp, in urma unor fuziuni sau preluari, ca Bayer, Schering, Hoechst (integrata in Sanofi), Boehringer Ingelheim sau Gödecke (in prezent Pfizer). 

Televiziunea germana regionala MDR, care a lucrat la acest dosar, citeaza cazul unui pacient in varsta de 60 de ani, Gerhard Lehrer, aflat sub ingrijiri intensive in urma unui infarct la un spital din Dresda, in 1989.  Dupa ce a luat medicamente "speciale", "care nu se aflau in comert", prescrise de un medic de la spital, starea sa de sanatate s-a deteriorat si mai mult.  Aceste pilule, dintre care sotia lui Lehrer a pastrat cateva, s-au adeverit, potrivit unor teste de laborator efectuate la solicitarea MDR, a fi utilizate pentru un efect de placebo in cadrul unui studiu comandat de Hoechst.


28 decembrie 2012 15:58
Modifică setările cookies