• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gruparile teroriste, tot mai prezente pe internet, in special pe retelele de socializare. Nu exista niciun mijloc de a-i impiedica

Gruparile teroriste, tot mai prezente pe internet, in special pe retelele de socializare. “Nu exista niciun mijloc de a-i impiedica”

Gruparile teroriste au devenit in cursul ultimilor ani tot mai prezente pe Internet, in special pe retelele de socializare, esentiale in vederea recrutarii, transmiterii informatiilor sau formarii membrilor lor, releva un studiu publicat miercuri, citat de AFP.

"Din punctul de vedere al teroristilor, (retelele de socializare) au un avantaj enorm, si anume anonimatul", a remarcat, in cadrul unui forum care a avut loc miercuri, Gabriel Weimann, de la Universitatea din Haifa, care a realizat acest raport pentru Woodrow Wilson Center.
 
Conform acestui profesor de comunicare, in 1998, existau doar 12 site-uri consacrate terorismului, fata de peste 10.000 de site-uri sau conturi pe retelele de socializare in prezent. Aceste grupari au profitat de avantajul pe care il ofera libertatea pe Internet si au creat instrumente utile, precum revista Inspire, legata de Al-Qaida si utilizata pentru a recruta sau forma simpatizanti, in special in Statele Unite.
 
"Teroristii au motive intemeiate pentru a utiliza retelele de socializare", a adaugat Gabriel Weimann. "Pe de o parte, aceste canale sunt de departe cele mai populare in randul publicului pe care il vizeaza (...). Pe de alta parte, mediile de socializare virtuale sunt usor de folosit, fiabile si gratuite. Si, in cele din urma, (acestea) le permit sa ajunga direct la publicul lor tinta", a precizat el.
 
"Nu exista niciun mijloc de a-i impiedica", a dat asigurari cercetatorul. In opinia sa, prezenta sporita a acestor grupari pe Internet subliniaza necesitatea unei ameliorari a supravegherii, precum cea pusa in aplicare de Agentia americana pentru Securitate Nationala, dar cu oferirea unor garantii in privinta protejarii vietii private a internautilor.

15 mai 2014 08:45
Modifică setările cookies