• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gruparea terorista Statul Islamic interzice marcile occidentale, intre care si Nike, pentru ca ar fi obscene

Gruparea terorista Statul Islamic interzice marcile occidentale, intre care si Nike, pentru ca ar fi obscene

La Raqqa, in Siria, marca Nike este de acum incolo interzisa. Gruparea jihadista Statul Islamic, care controleaza orasul din martie 2013, pretexteaza ca vrea sa evite portul vesmintelor cu conotatie sexuala, relateaza France 24, preluat de Agerpres.

Organizatia terorista a distribuit la sfarsitul lunii aprilie recomandari scrise comerciantilor orasului prin care le cere sa inceteze sa mai vanda obiecte vestimentare cu marci "care aduc atingere moravurilor". "Sloganurile necredinciosilor sunt pe vesmintele noastre", se poate citi in aceste texte.
 
O organizatie care lupta impotriva Statului Islamic, "Raqqa este masacrata in tacere", a publicat cateva clisee din aceste circulare. In ele figureaza, in special, cateva recomandari si lista marcilor interzise de gruparea terorista. Nike face parte din ea si interzicerea ei nu este legata doar de originile sale americane.
 
In araba ca si in franceza "Nike" poate de fapt sa trimita gandul la actul sexual (numele marcii face referire la Nike, zeita greaca a Victoriei, aminteste France 24). Marcile "Gross", "Croix", "Crux" si "Vicar" sunt si ele proscrise pentru ca au o consonanta prea crestina. "Woolen" face parte de asemenea din marcile prohibite. Motivul este aici mai complex: "Lana" tradusa in araba evoca sufismul, un curent al islamului considerat eretic de Statul Islamic.
 
Sunt excluse de asemenea toate inscriptiile care ar putea afecta "morala" jihadista, precum "Vixen" (expresie engleza pentru femeia fatala), "I'm a pretty bitch", dar si "Bad boy". In fine, comerciantii din Raqqa sunt rugati sa nu vanda vesminte care lasa sa se vada "awra", acele parti ale corpului care trebuie ascunse in public. "Stiti ca cei care vand aceste vesminte se fac vinovati de pacat, ca si cei care le poarta si aceasta pana la sfarsitul timpurilor", avertizeaza Statul Islamic.

7 mai 2015 09:51
Modifică setările cookies