![]() |
Google si-a schimbat logoul pentru a marca plasarea robotului Philae pe cometa Ciurimov-Gherasimenko |
|
Motorul de cautare online Google si-a schimbat, miercuri seara, logoul de pe pagina de pornire pentru a marca plasarea robotului european Philae pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko, care a reprezentat o premiera in istoria spatiala.
Noul logo contine o imagine cu robotul Philae, plasata in locul celei de-a doua litere "O" a cuvantului Google. Totodata, logoul Google pare amplasat in spatiul cosmic.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a influentat lumea.
Robotul european Philae s-a plasat cu succes, miercuri, pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko, realizand astfel o premiera in istoria spatiala, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).
"Am ajuns pe cometa Ciurimov-Gherasimenko. Suntem foarte fericiti!", a declarat, miercuri, la cateva minute dupa ora 16.00 GMT (18.00 - ora Romaniei, n.r.) Andrea Accomazzo, directorul de zboruri spatiale al misiunii Rosetta de la Centrul european pentru operatiuni spatiale (ESOC) din cadrul ESA, aflat in orasul german Darmstadt. Misiunea spatiala Rosetta, din care face parte robotul-laborator Philae, consta in recoltarea unor esantioane de pe aceasta cometa, care vor fi ulterior analizate si ar putea oferi o serie de informatii interesante despre originea Sistemului Solar si chiar despre modul in care a aparut viata pe Terra.
Ulterior, insa, Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca robotul european Philae nu este bine ancorat pe nucleul Cometei Ciurimov-Gherasimenko. Astfel, echipa ESA va incerca reactivarea captatoarelor, pentru a se evita riscul desprinderii si ajungerea in spatiu, dupa cum relateaza Reuters.
Coordonatorii misiunii Rosetta, o sonda care calatoreste de 10 ani in spatiu, aflata la o distanta de 511 milioane de kilometri de Terra, au aprobat miercuri dimineata demararea operatiunii de desprindere a robotului-laborator Philae, care are o greutate de 100 kilograme.
Lansat la o distanta de circa 20 de kilometri de cometa, Philae a avut nevoie de o cadere libera de sapte ore pentru a se pozitiona pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko - o realizare tehnologica reusita in premiera de un vehicul spatial creat de oameni. Situl ales pentru aceasta operatiune periculoasa, denumit Agilka, este o zona cu o suprafata de aproximativ 1 kilometru patrat, aflata pe un mic lob al nucleului cometei.
Klim Ciurimov, unul dintre savantii care au descoperit aceasta cometa in 1969, a fost prezent la sediul ESOC pentru a asista in direct la acest eveniment. Cealalta cercetatoare care a descoperit cometa, Svetlana Gherasimenko, s-a deplasat la Koln, la sediul ESA.
13 noiembrie 2014 09:39 |