• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Google sarbatoreste 161 de ani de la nasterea lui Gaudi

Google sarbatoreste 161 de ani de la nasterea lui Gaudi

Google sarbatoreste, marti, printr-un logo special, 161 de ani de la nasterea arhitectului catalan Antoni Gaudí, autorul unor cladiri celebre in lume, printre care se numara catedrala Sagrada Familia din Barcelona.

Astfel, logoul de marti al Google prezinta parcul Guell, interiorul de forma scoicii din Casa Mila, un balcon al Casei Battlo, un horn verde al Palau Guell si soldati romani mascati care apar in arhitectura catedralei Sagrada Familia.
 
Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a nascut pe 25 iunie 1852, la Reus, in Catalonia, si a devenit celebru pentru stilul sau arhitectural unic. Desi operele sale, concentrate mai ales in zona Barcelonei, au fost incluse in stilul Art Nouveau, Gaudi a reusit sa creeze un stil nou, original, inspirat din natura, cu cladiri cu elemente gotice, pline de fantezie. Gaudí a devenit unul dintre membrii miscarii Catalan Modernista, care a cunoscut perioada de varf la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea.
 
Gaudí realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura cladirilor sale, preferand sa creeze modele tridimensionale la scara mica si apoi sa modeleze detaliile pe masura ce constructia evolua.
 
Gaudí si-a facut studiile la Barcelona, dovedindu-se un talentat desenator, cu o creativitate iesita din comun. A lucrat initial ca ucenic pentru mai multi arhitecti, obtinand acest titlu in 1878, si a fost inspirat in creatiile sale de Eugène Viollet-le-Duc. In 1883 a inceput constructia catedralei catolice Sagrada Família din Barcelona, finantata din fonduri publice, pentru care a lucrat pana la moartea sa, pe 10 iunie 1926, in urma unui accident de tramvai. Sagrada Familia nu este nici in prezent terminata, iar lucrarile se fac cu ajutorul donatiilor din fonduri publice.
 
Multe din cladirile lui Gaudí reflecta pasiunile sale pentru natura si religie, arhitectul dovedind o obsesie a detaliilor. El a inclus in creatiile sale o serie de elemente mestesugaresti la care se pricepea foarte bine - ceramica, vitralii, fierarie si tamplarie.
 
Gaudí a fost foarte influentat de religia romano-catolica in creatiile sale, iar din acest motiv a fost supranumit "arhitectul lui Dumnezeu". Admiratorii sai au cerut, de altfel, in mai multe randuri Vaticanului sa-l beatifice.
 
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

25 iunie 2013 07:53
Modifică setările cookies