• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Google Doodle: 270 de ani de la nasterea lui Alessandro Volta, inventatorul bateriei si cel care a dat numele unitatii de masura a tensiunii electrice

Google Doodle: 270 de ani de la nasterea lui Alessandro Volta, inventatorul bateriei si cel care a dat numele unitatii de masura a tensiunii electrice

Motorul de cautare Google si-a schimbat miercuri logoul pentru a celebra 270 de ani de la nasterea fizicianului Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice si om de stiinta al carui nume a fost dat unitatii de masura a tensiunii electrice, voltul.

Logoul afisat pe pagina principala a motorului de cautare Google este interactiv, la un click pe butonul din centru afisandu-se un filmulet care prezinta schematic construirea unei pile electrice, inventie a lui Alessandro Volta, iar, pe masura ce aceasta este completata, literele ce formeaza cuvantul "Google" se aprind, scrie Mediafax.
 
Alessandro Volta a fost un fizician italian care a trait intre 18 februarie 1745 si 5 martie 1827. Volta s-a nascut in orasul italian Como, intr-o familie nobila, si a refuzat o cariera bisericeasca, dupa cum era traditia in familia sa, aratandu-se interesat de stiinta de la varsta de 14 ani.
 
Volta, al carui nume a fost dat unitatii de masura a tensiunii electrice (voltul), a publicat prima lucrare despre electricitate, un subiect in voga in epoca sa, in 1769, iar cartea il ajuta sa obtina un post de profesor la un liceu din Como. Zece ani mai tarziu ajunge profesor la Universitatea din Pavia.
 
Printre inventiile sale se numara electroforul, creat in 1774, un instrument care masoara acumularea de electricitate statica si care sta la baza condensatoarelor utilizate si in prezent, si electroscopul, un instrument care permite evidentierea diferentelor de potential, creat in 1775.
 
 
Dar cea mai importanta inventie a lui Volta este pila electrica, datand din 1800, dispozitiv ce sta la baza bateriilor electrice din prezent. Pila voltaica permite transformarea energiei chimice in energie electrica si consta dintr-o coloana verticala compusa dintr-o succesiune de discuri: unul de cupru, unul de hartie imbibata in solutie salina, unul de zinc. La capetele coloanei verticale sunt atasate doua fire metalice, intre care se produce un curent electric continuu de joasa intensitate.
 
Pila voltaica a marcat debutul unei noi epoci in fizica, aparatul permitand in anii ulteriori mai multe descoperiri, printre care se afla si descoperirea efectului magnetic al curentului electric.
 
Alessandro Volta, care a fost si chimist, este primul om de stiinta care a izolat metanul, principalul component al gazului natural. De asemenea, a avut contributii in domeniul meteorologiei, electrometrul inventat de Volta putand masura electricitatea atmsoferica.
 
Savantul italian a fost premiat de Royal Society din Londra, medaliat si innobilat cu titlul de conte de Napoleon Bonaparte, numit membru al Institut de France, dar, in mod clar, cea mai mare recunoastere a meritelor sale a venit din partea comunitatii stiintifice, care a dat numele sau, volt, unitatii de masura pentru forta electromotoare si potentialul electric (tensiune electrica).
 
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

18 februarie 2015 09:43
Modifică setările cookies