Gheturile din Antarctica au atins un nivel record de peste 20 milioane km patrati |
||
Gheturile din Antarctica au atins, in ciuda incalzirii globale, un nivel record de peste 20 de milioane de kilometri patrati, pentru prima data de la primele masuratori stiintifice ale banchizei antarctice, realizate de NASA in 1979 cu ajutorul unor sateliti, informeaza dailymail.co.uk, potrivit Mediafax.
Cercetatorii de la NASA spun ca, desi suprafata ocupata de gheturile din Antarctica a crescut, "planeta, in ansamblu, continua sa se incalzeasca".
Noul record stabilit de gheata antarctica reflecta diversitatea si complexitatea mediului inconjurator de pe Terra, afirma specialistii de la NASA.
Claire Parkinson, cercetator la Centrul Goddard pentru Zboruri Spatiale, operat de NASA, considera ca aceste modificari in privinta suprafetei acoperite cu gheata reprezinta "un microcosmos in universul incalzirii globale".
De la sfarsitul anilor 1970, zona arctica a pierdut, in medie, 53.900 de kilometri patrati de gheata in fiecare an. In schimb, Antarctica a castigat, in medie, 18.900 de kilometri patrati de gheata pe an.
O clima mai calda schimba modelele climatice, spune Walt Meier, cercetator la Centrul Goddard. Uneori, aceste modele climatice aduc aer mai rece in anumite regiuni ale Globului.
In Antarctica, gheturile pot sa circule libere in jurul continentului si nu au nevoie de prea mult timp pentru a se acumula si pentru a forma noi banchize.
"Fenomenul poate fi explicat, partial, prin factorii geografici si geometrici. Intrucat in jurul Antarcticii nu exista bariere precum cele de la Polul Nord, gheata se poate extinde cu usurinta, daca exista conditii favorabile", a adaugat Walt Meier. 10 octombrie 2014 17:30 |