• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
George W. Bush: Obama este naiv in privinta Iranului si pierde razboiul impotriva SI

George W. Bush: Obama este naiv in privinta Iranului si pierde razboiul impotriva SI

Fostul presedinte american George W. Bush l-a criticat extrem de dur pe succesorul sau, intr-o intalnire cu usile inchise cu donatori evrei, carora le-a spus ca Barack Obama este naiv in privinta Iranului si acordului in domeniul nuclear si ca pierde razboiul impotriva Statului Islamic (SI).

Bush, care il critica rar pe Obama in public, a respins ideea unei reveniri pe scena politica, dupa care a spus de ce crede el ca Obama plaseaza Statele Unite pe o pozitie de "retragere" la nivel global. In opinia sa, actualul presedinte nu citeste corect intentiile Iranului, relaxand sanctiunile impuse Teheranului prea usor.
 
Bush a apreciat ca noul presedinte iranian Hassan Rohani este "siret" si a indemnat audienta sa se intrebe daca este vorba despre alta politica ori iranienii doar au schimbat purtatorul de cuvant.
 
Bush a criticat, de asemenea, politicile lui Obama in cadrul luptei impotriva SI si cu privire la hosul din Irak. El a catalogat drept "gafa strategica" - citandu-l pe senatorul Lindsey Graham - decizia lui Obama de a retrage trupele americane din Irak la sfarsitul lui 2011. Fostul presedinte a fost cel care a semnat acordul de retragere a trupelor, dar ideea era sa se negocieze un acord in vederea mentinerii militarilor in Irak dupa 2011, iar administratia Obama a incercat si esuat acest lucru.
 
Ascensiunea SI este "al doilea act" al retelei teroriste Al-Qaida si poate ca au schimbat numele, dar tactica preferata este tot uciderea unor persoane nevinovate, a apreciat Bush. El a aparat modul in care administratia sa a actionat fata de terorism, subliniind ca Khalid Sheikh Mohammed, care a marturisit ca l-a ucis pe reporterul Daniel Pearl de la Wall Street Journal, a fost prins in timpul sau. "Amititi-va ca tipul care i-a taiat beregata lui Danny Pearl este la Gitmo (inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay), iar acum o fac la televizor", este citat citat spunand fostul presedinte de aceeasi sursa.
 
Obama a promis sa distruga fortele SI, dar ulterior nu a dezvoltat o strategie in vederea acestei misiuni, i-a reprosat Bush. "Ca sa fii un presedinte eficient, atunci cand spui ceva, trebuie sa vorbesti serios", a subliniat el, adaugand "trebuie sa-i omori".
 
Afirmatiile lui Bush la Vegas arata ca fost presedinte are prea putin respect fata de felul in care actualul presedinte se implica la nivel global, comenteaza Bloomberg, si arata in acelasi timp ca acesta isi asuma prea putin responsabilitatea politicilor sale care au contribuit la actuala situatie.

27 aprilie 2015 16:26
Modifică setările cookies