• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
George Maior: Actiunile spionilor rusi in Romania si alte state europene s-au intensificat

George Maior: Actiunile spionilor rusi in Romania si alte state europene s-au intensificat

Fostul director al Serviciului Roman de Informatii George Maior a afirmat ca in ultima vreme actiunile spionilor rusi s-au intensificat nu numai in Romania ci si in alte state europene.

"Nu numai in Romania. Daca observati recente rapoarte venite din Polonia, de exemplu ale Serviciului Intern polonez privind activitatile de informatii ale Rusiei pe teritoriul Poloniei, s-a precizat clar ca s-au intensificat cantitativ si calitativ, ceea ce s-a intamplat si in Romania, si in alte state cu intentia de a culege informatii privind orientarea politica si strategica a tarii. Nu uitam si scutul antiracheta, o foarte mare preocupare a Rusiei fata de aceasta dezvoltare cu intentia chiar de a genera anumite influente in ceea ce priveste politica Rusiei in aceste state", a spus Maior la ProTV, in emisiunea “Dupe 20 de ani”.
 
El a adaugat ca spionii isi pot obtine informatiile de la diversi oameni din politica si din institutii.
 
"Sarcina unui serviciu de contraspionaj este sa avertizeze, sa preintampine asemenea actiuni si spun ca SRI face o treaba buna din punctul de vedere al controlului informational al acestor situatii. A fost un caz acum cativa ani cand serviciile rusesti in colaborare cu cele ucrainene de atunci au reusit sa penetreze elemente din cadrul Ministerului Apararii. S-a lasat si cu condamnari atunci si cu expulzari de diplomati rusi si ucraineni", a precizat fostul director SRI.
 
George Maior a mentionat ca spionii rusi incearca sa influenteze luarea unor decizii "cat mai favorabile Rusiei", inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

10 mai 2015 17:13
Modifică setările cookies