• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gagauzia propune pedepse cu inchisoarea pentru cei care promoveaza unirea R. Moldova cu Romania

Gagauzia propune pedepse cu inchisoarea pentru cei care promoveaza unirea R. Moldova cu Romania

Comitetul Executiv (Guvernul) al regiunii autonome Gagauzia a propus pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru actiunile de promovare a unionismului si in special a unirii R. Moldova cu Romania, relateaza agentia Infotag, in pagina electronica.

Potrivit Infotag, care citeaza presa locala din regiunea autonoma gagauza, membrii Executivului au propus Adunarii Populare (Parlamentul) de la Comrat sa prezinte Parlamentului de la Chisinau o initiativa legislativa in vederea modificarii Codului Penal al R. Moldova, care sa prevada amenzi si pedepse cu inchisoarea de pana la trei ani pentru indemnurile publice si actiunile cu "caracter unionist" sau raspandirea de materiale ce contin astfel de indemnuri.
 
"Persoanele care spun ca trebuie sa lichidam statul moldovenesc si sa-l alipim la Romania trebuie sa stea in inchisoare", considera bascanul autonomiei gagauze, Mihail Formuzal.
 
In proiectul de lege se mai propune pedepsirea sustinerea actiunilor unioniste si a declaratiilor in presa cu o amenda de pana la 16.000 de lei moldovenesti (aproape 1.200 de dolari).
 
"La conducerea tarii nu trebuie sa se afle persoane care promoveaza ideea unionismului. Pledam pentru intarirea statalitatii moldovenesti si, de aceea, daca Parlamentul R.Moldova nu va adopta acest proiect de lege, inseamna ca toata conducerea Republicii Moldova nu considera statul drept unul independent, suveran si neutru", a conchis bascanul Gagauziei.
 
Initiativa Executivului autonomiei a fost depusa in Adunarea Populara de la Comrat pentru examinare.
 
In luna februarie, doua referendumuri declarate ilegale de justitia din R. Moldova au fost organizate in Gagauzia. Locuitorii din regiunea autonoma s-au pronuntat masiv in favoarea dreptului la autodeterminare si a aderarii R. Moldova la Uniunea Vamala.
 
Republica Moldova semneaza la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, iar, in acest context, liderii de la Comrat au lansat o serie de critici la adresa Chisinaului.

19 iunie 2014 15:37
Modifică setările cookies