• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Franta propune Rusiei rezilierea contractului pentru navele Mistral

Franta propune Rusiei rezilierea contractului pentru navele Mistral

Franta a propus Rusiei rezilierea oficiala a contractului privind furnizarea a doua portelicoptere din clasa Mistral si rambursarea sumelor deja platite, cu conditia sa poata reexporta navele de razboi catre o tara terta, lucru pe care Moscova il respinge, relateaza vineri cotidianul Kommersant, citat de AFP si RIA Novosti, scrie Agerpres.

Potrivit cotidianului economic rus, care citeaza surse din cadrul armatei, Parisul este dispus sa ramburseze Moscovei aproximativ 785 milioane de euro, dupa ce autoritatile ruse si-ar da acordul in scris ca cele doua portelicoptere Mistral, a caror livrare catre Rusia a fost suspendata in noiembrie pe fondul crizei ucrainene, sa poata fi revandute de Franta catre o tara terta.
 
Kremlinul estimeaza prejudiciul suferit de Rusia la aproximativ 1,163 miliarde de euro si refuza orice acord de reexportare a navelor inainte de rambursarea acestei sume.
 
Franta si Rusia au incheiat in iunie 2011 sub presedintia lui Nicolas Sarkozy un contract in valoare de aproape 1,2 miliarde de euro privind livrarea a doua portelicoptere din clasa Mistral, dintre care primul urma sa fie livrat in noiembrie 2014.
 
Parisul a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie amanarea 'pana la noi ordine' a livrarii primei nave construite la Saint-Nazaire (vest), ca urmare a rolului Moscovei in criza ucraineana.
 
Kievul si Occidentul acuza Rusia ca sustine cu arme si combatanti separatistii prorusi din estul Ucrainei, unde ar fi desfasurat chiar trupe regulate, fapt negat categoric de Moscova.

15 mai 2015 12:23
Modifică setările cookies