• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ficat uman functional, pornind de la celule susa, creat de cercetatorii japonezi

Ficat uman functional, pornind de la celule susa, creat de cercetatorii japonezi 

Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze un ficat uman "functional" pornind de la celule susa pluripotente induse (iPS), fapt care ofera noi sperante in ceea ce priveste o alternativa la donarea de organe, potrivit unui studiu publicat in Nature, informeaza AFP. 

Cercetatorii au folosit o bucata de ficat creat in laborator, pe care l-au implantat in organismul unui soarece, unde s-a transformat intr-un organ vascularizat, avand proprietatile unui ficat uman.

Tesutul hepatic uman dezvoltat astfel a fost capabil sa produca proteine specifice, precum albumina, si sa aiba o functie de curatare, fapt care a permis supravietuirea pe o perioada mai lunga a animalului suferind de o insuficienta hepatica. 

Pentru a crea ficatul, cercetatorii au folosit celule susa pluripotente induse, adica celule adulte reprogramate pentru a intineri si se comporta ca celulele susa embrionare. Aduse in stadiul cvasi-embrionar, aceste celule isi vor reactiva patru gene (in mod normal inactive in celulele adulte) si isi vor regasi capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care sunt implantate.  Desi mai sunt necesare studii in acest sens pentru a stabili daca metoda va fi eficienta si in cazul pacientilor umani, autorul principal al cercetarii, profesorul Takanori Takebe, se arata optimist. Insa eventualele teste clinice vor debuta abia in circa zece ani.


4 iulie 2013 14:09
Modifică setările cookies