• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
FBI voia sa il recruteze pe Tamerlan Tarnaev, acuzat in atentatul de la maratonul din Boston, din 2013

FBI voia sa il recruteze pe Tamerlan Tarnaev, acuzat in atentatul de la maratonul din Boston, din 2013

Apararea acuzatului in atentatul de la maratonul din Boston din 2013, Djohar Tarnaev, afirma ca FBI ii propusese fratelui sau, Tamerlan, sa devina informator in cadrul comunitatii cecene si musulmane, relateaza AFP.

Tamerlan a murit in timpul unei curse de urmarire cu politia la trei zile dupa dublul atentat din 15 aprilie 2013, dar procesul lui Djohar va incepe la 3 noiembrie. Explozia a doua bombe artizanale in apropierea liniei de sosire a maratonului s-a soldat cu trei morti si 264 de raniti.
 
Avocatii lui Djohar Tarnaev, care risca pedeapsa cu moartea, au cerut vineri FBI in documentele depuse in justitie ca toate informatiile referitoare la eventuale contacte intre FBI si Tamerlan, in varsta de 26 de ani, sa fie puse la dispozitia justitiei.
 
"Cerem aceste informatii pe baza convingerii noastre ca aceste contacte figureaza printre evenimentele care au precipitat actele lui Tamerlan in saptamana cu 15 aprilie", scriu ei, precizand ca aceste informatii ar putea servi drept circumstante atenuante pentru Djohar.
 
FBI "l-a interogat pe Tamerlan cu privire la cautarile sale pe Internet si i-a cerut sa fie informator in cadrul comunitatii cecene si musulmane", afirma avocatii. "In plus, avem motive sa ne gandim ca Tamerlan a interpretat gresit aceste intalniri si discutii cu FBI si a crezut ca ele urmareau sa faca presiune asupra lui, ceea ce i-a amplificat paranoia si nelinistea", afirma ei.
 
In octombrie, FBI a asigurat ca "fratii Tarnaev nu au fost niciodata surse ale FBI si ca FBI nu a incercat sa ii recruteze drept surse".
 
Avocatii lui Djohar Tarnaev vor incerca sa convinga juriul ca Tamerlan a fost instigatorul atentatului pentru a-l scapa pe fratele lui de pedeapsa capitala, in cazul in care tribunalul il va declara vinovat.
 
In varsta de 19 ani in perioada respectiva, Djohar Tarnaev, musulman de origine cecena naturalizat american in 2012 si care locuia de zece ani la Boston, a pledat nevinovat la 10 iulie.

29 martie 2014 16:07
Modifică setările cookies