• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Evacuari in Chile si Argentina din cauza unei posibile eruptii a vulcanului Copahue

Evacuari in Chile si Argentina din cauza unei posibile eruptii a vulcanului Copahue  

Autoritatile chiliene au decretat luni alerta rosie si evacuarea preventiva a peste 2.000 de persoane amenintate de o eruptie a vulcanului Copahue, situat in sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina, unde 800 de persoane se pregateau, de asemenea, sa isi paraseasca locuintele, relateaza AFP.

"Au fost date instructiuni pentru lansarea unui plan de evacuare a populatiei care locuieste pe o raza de 25 de kilometri in jurul vulcanului Copahue" si aceasta pentru cel putin doua zile, a anuntat ministrul chilian de Interne, Andres Chadwick.
 
Aceasta evacuare se refera la 2.240 de persoane care locuiesc in proximitatea acestui vulcan cu altitudinea de 2.965 de metri in regiunea Biobio, la aproximativ 500 de kilometri de Santiago de Chile.
 
Ministrul a precizat ca s-ar putea sa nu se produca nicio eruptie sau aceasta sa fie minora, dar "toate indiciile tehnice arata ca s-a declansat un proces care ar putea conduce la o eruptie". Declansarea alertei rosii este, prin urmare, "indispensabila", a precizat el.
 
De cealalta parte a frontierei, autoritatile argentiniene se pregateau sa evacueze 800 de persoane, in provincia Neuquen (sud-vest).
 
In ultimele 48 de ore, activitatea seismica in zona vulcanului a crescut "in mod semnificativ", potrivit ultimului raport al Serviciului national de geologie si mine din Chile.
 
In decembrie, autoritatile chiliene si argentiniene au lansat alerta dupa o intensificare a activitatii seismice care pana la urma s-a dovedit fara consecinte.

28 mai 2013 12:48
Modifică setările cookies