• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Europa Centrala, sub ape. 6 morti si sute de persoane evacuate

Europa Centrala, sub ape. 6 morti si sute de persoane evacuate

Cel putin sase persoane au murit si alte cateva au fost date disparute luni, in urma inundatiilor provocate de ploile torentiale din Europa Centrala. Mii de locuinte au fost evacuate, in special in Germania, Cehia si Austria, relateaza AFP.

Austria, Germania si Cehia au trimis unitati de armata pentru a contribui la operatiuni de salvare, in urma unor precipitatii-record in anumite regiuni. Dunarea a iesit din matca in Bavaria, iar zeci de orase au fost plasate sub alerta de inundatii intr-o zona vasta in Europa Centrala. Sute de drumuri si cai ferate au fost blocate in Germania, Austria si Cehia.
 
In Cehia, unde Guvernul a decretat stare de urgenta in aproape toata Boemia (vest), cinci persoane au murit si alte cateva au fost date disparute. 
 
Un barbat si o femeie au murit, duminica, dupa ce casa lor s-a prabusit in apropiere de Praga. Alte doua cadavre au fost gasite in nordul tarii, iar un barbat in varsta de 82 de ani s-a inecat in apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga. 
 
Bilantul risca sa creasca deoarece cel putin patru persoane, dintre care doi barbati care practicau sambata seara rafting pe raul Berunka, la 30 de kilometri sud-vest de Praga, au fost date disparute luni. 
 
Metroul din Praga este partial inchis de duminica seara, iar numeroase cai ferate si drumuri au fost blocate.  Elevii din Praga stau acasa luni din cauza perturbarii transporturilor. 
 
Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate sa isi paraseasca locuintele in Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrica luni dimineata.  Armata a mobilizat aproximativ 2.000 de militari, dintre care 300 la Praga, pentru a face fata situatiei.
 
In Austria, o persoana a murit, iar doua au fost date disparute in urma unor alunecari de teren, iar alte peste 300 de persoane au fost evacuate, potrivit autoritatilor. Starea de alerta a fost decretata in cea mai mare parte a provinciilor occidentale din Vorarlberg, Tirol si Salzburg, dar si din provincia Austria Superioara, in nord.
 
La Sankt Johann in Pongau, langa Salzburg, o persoana care participa la operatiuni de curatare a murit, duminica, intr-o alunecare de teren, a anuntat politia. La Taxenbach, tot langa Salzburg, doua persoane au fost date disparute. Cel putin 240 de locuitori din provincia Salzburg si 80 delocuitori din Tirolul vecin au fost evacuate de la domicilii, amenintate de ape. Traficul feroviar a fost intrerupt in numeroase zone in provinciile Salzburg si Tirol.
 
O parte a autostrazii spre Elvetia a fost inchisa, dar si numeroase drumuri nationale, in diferite zone in Austria. La Linz, in nord, Dunarea ameninta sa se reverse, iar pompierii au inchis circulatia rutiera in maimulte cartiere din oras. Sute de pompieri, serviciile de urgenta si armata au fost mobilitate.
 
In Germania, situatia s-a inrautatit in sudul si estul tarii. La Passau, oras bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenta Dunarii cu Inn si Ilz, recordul stabilit de inundatiile din 2002 si din 1954 a fost doborat, iar armata a fost chemata pentru a ajuta echipele de salvare. 
 
"Multe persoane, care s-au confruntat deja cu inundatiile in 2002, refuza sa isi paraseasca locuintele. Incercam sa le convingem", a declarat primarul din Passau, Jürgen Duppen, pentru postul de televiziune N24. 
 
"Avem aproape 700 de membri ai echipelor de salvare in actiune. Cei aproximativ 200 de soldati chemati in ajutor sosesc. Este momentul, deoarece unele persoane au lucrat deja 36 de ore fara intrerupere", a adaugat el, subliniind ca "populatia din Passau are o anume rutina in ceea ce priveste inundatiile". 
 
In Saxonia, fosta regiune a RDG, situata la frontiera cu Cehia si Polonia, au fost mobilizati sute de politisti, echipati cu barci, saci de nisip si o macara.
 
Cancelarul Angela Merkel a asigurat populatia de "sustinerea Guvernului federal". Armata a anuntat ca trupe erau in curs de mobilizare in anumite zone.
 
In Elvetia, unde autoritatile erau in alerta de sambata, din cauza cresterii nivelului apelor, in special in zona Rinului, situatia era stabilizata duminica, insa exista riscul unor alunecari de teren in zilele urmatoare, potrivit autoritatilor federale.

3 iunie 2013 15:00
Modifică setările cookies