• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Europa anunta noi masuri de securitate, pentru a preintampina eventuale atacuri teroriste. Franta vireaza 400 mil. euro politiei pentru armament

Europa anunta noi masuri de securitate, pentru a preintampina eventuale atacuri teroriste. Franta vireaza 400 mil. euro politiei pentru armament

Franta si Europa vor anunta, miercuri, la doua saptamani dupa atentatele de la Paris, o serie de masuri de securitate si la nivel de societate pentru a contracara amenintarea jihadista, pentru a consolida cooperarea antiterorista si a preintampina eventuale noi atacuri, relateaza AFP.

La Paris, Guvernul francez va anunta in cursul diminetii consolidarea, in personal si mijloace, a politiei, armatei, serviciilor antiterorism si de informatii, acuzate de "esec" in supravegherea jihadistilor.
 
In cursul dupa-amiezii, Executivul francez va trebui sa anunte proiecte pentru Educatie ca sa consolideze in societatea franceza respectul fata de laicitate si sa formeze mai bine tinerii pentru diversitate si spirit civic. De la atentate, numeroase incidente au afectat imaginea de unitate a tarii in mai multe institutii scolare, mai ales in cartiere sensibile, unde elevii au perturbat omagiul adus victimelor atentatelor, afisand chiar sustinere fata de jihadisti.
 
Comisia Europeana va urma sa isi dezvaluie planurile pentru a accelera cooperarea in cadrul Uniunii Europene, care a decis sa asocieze Turcia si tarile arabe luptei comune impotriva flagelului terorist.
 
Bruxelles-ul este asteptat sa anunte crearea unui fisier european cu datele pasagerilor aerieni, prevazuta de o directiva din 2011 dar blocata de Parlamentul European, care a cerut in prealabil o legislatie comuna privind protectia datelor.
 
Mijloacele de care dispune UE raman totusi limitate: problemele cu privire la informatii raman in mare parte dependente de statele membre, dintre care multe ezita in fata unui schimb de informatii sensibile cu altii decat aliatii lor apropiati.
 
In Franta, 400 de milioane de euro vor fi deblocati in favoarea politiei, potrivit unei surse apropiate dosarului. Obiectivele sunt noi angajari, modernizarea sistemelor informatice si achizitionarea de echipamente (armament, veste antiglont).

21 ianuarie 2015 12:00
Modifică setările cookies