• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Etna, faimosul vulcan activ din Sicilia, alunecă în Marea Mediterană

Etna, faimosul vulcan activ din Sicilia, alunecă în Marea Mediterană

Muntele Etna, faimosul vulcan activ din Sicilia, alunecă încet spre Marea Mediterană cu viteza medie de 14 mm pe an, conform unor măsurători realizate între anii 2001 şi 2012, punându-i în pericol pe cei aproximativ 3 milioane de oameni care trăiesc la poalele sale, informează Live Science, scrie Agerpres.

Vulcanul Etna este în continuare activ, din luna ianuarie 2017 intrând într-o fază de erupţie în care a aruncat cenuşă şi lavă. Începând cu luna ianuarie a acestui an vulcanul nu a mai aruncat lavă ci doar cenuşă şi gaze, conform Programului Global de monitorizare a Vulcanismului al Institutului Smithsonian.
 
Vulcanologul John Murray, de la Open University din Marea Britanie şi colegii săi, au publicat un raport în ultimul număr al revistei Bulletin of Volcanology, în care avertizează asupra pericolului reprezentat de alunecarea muntelui Etna spre mare.
 
"Datele geologice indică faptul că astfel de fenomene de alunecare a munţilor vulcanici pot avea efecte devastatoare prin prăbuşirea unor versanţi întregi", conform lui Murray. Astfel de prăbuşiri sunt rare, dar extrem de devastatoare.
 
"Pentru moment aş spune că nu e niciun motiv de alarmă, dar trebuie să urmărim în continuare acest fenomen, în special pentru a detecta dacă se va produce o accelerare a sa", a mai declarat vulcanologul britanic pentru BBC.
 
Conform datărilor cu izotopi de carbon, muntele Etna este activ de mii de ani. Prima sa erupţie confirmată, informează Institutul Smithsonian, s-a produs în jurul anului 6000 î.Hr. Civilizaţiile antice au lăsat informaţii cu privire la erupţiile vulcanului Etna încă din anul 1500 î.Hr. În prezent Etna este în stare de erupţie, reprezentând o ameninţare pentru cei aproximativ 3 milioane de oameni care trăiesc pe o rază de 100 de kilometri în jurul său.
 
Un proces similar s-a petrecut cu vulcanul Socompa, din Chile, în urmă cu peste 7000 de ani. Vulcanul Colima din Mexic poartă, de asemenea, cicatricile unor uriaşe alunecări de teren pe versanţii săi, conform Institutului Smithsonian.

2 aprilie 2018 10:51
Modifică setările cookies