• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Furtuna solara ce va influenta campul magnetic al Pamantului, in 2013. Luminile Nordului se vor vedea in sudul Europei

Furtuna solara ce va influenta campul magnetic al Pamantului, in 2013. Luminile Nordului se vor vedea in sudul Europei

Cercetatorii asteapta cu infrigurare 2013, anul care marcheaza un nou ciclu solar - adica un val de eruptii ce va influenta campul magnetic al pamantului. Vor sa afle ce efecte va avea fenomenul asupra sistemului de navigatie prin satelit, care nu era atat de dezvoltat in urma cu 11 ani, cand a avut loc cel de-al 23-lea ciclu solar. 

Colegii lor suedezi sunt in schimb entuziasmati si vad partea buna, pentru ca, sustin ei, este posibil ca aurora boreala sa fie vizibila pana in sudul Europei.  

Ne indreptam spre un varf de activitate al Soarelui, pentru ca anul viitor astrul va avea cea mai intensa activitate din ultimii 11 ani. Nori de plasma vor fi proiectati in spatiu si, cand acestia vor atinge campul electromagnetic al Terrei, vor crea un adevarat spectacol de lumina. 

"E posibil sa avem o furtuna solara atat de mare incat luminile Nordului sa poata fi vazute pana in sudul Europei, daca vom avea noroc". 

Urban Brändström, cercetator: "Cand norii de plasma vor ajunge la sateliti, le-ar putea afecta si activitatea. Ar putea sa apara probleme la comunicatiile GPS, la cele ale satelitilor, pene de curent sau intreruperi ale sistemelor de comunicatii terestre".   Daca astazi s-ar produce un fenomen asemanator celui din 1859, cunoscut drept efectul Carrington, pierderile materiale ar putea atinge si doua mii de miliarde de dolari, estimeaza analistii.


18 decembrie 2012 09:48
Modifică setările cookies