Domus Aurea, resedinta lui Nero, are nevoie de 31 de milioane de euro pentru a fi redeschisa publicului |
||
Domus Aurea, resedinta imparatului Nero, inchisa publicului din 2005, pentru restaurare, are nevoie de 31 de milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor, iar Italia a lansat miercuri un apel companiilor publice si private de a sponsoriza proiectul de reconstructie.
"Lansez un apel tuturor marilor companii italiene, publice si private. Nu mai exista nicio scuza", a declarat miercuri ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini.
In timpul conferintei de presa, care a avut loc chiar in incinta resedintei Domus Aurea ("casa de aur"), in mare parte subterana, Dario Franceschini a adaugat ca, pentru a incuraja mecenatul oamenilor de afaceri italieni si straini, Guvernul italian a promulgat o scutire de la impozitul pe profit de 65%.
"Desigur, statul nu se va sustrage, dar avem nevoie de 31 de milioane de euro. Cu un program pe patru ani, acest lucru inseamna aproximativ opt milioane pe an", a adaugat ministrul Culturii.
Acesti bani reprezinta "marea problema a unui astfel de proiect, care vizeaza reamenajarea celor 16.000 de metri patrati de gradini, ce acopera cupolele Domus Aurea", a spus si Maria Rosaria Barbera, intendenta a bunurilor arheologice din Roma.
Printre obiectivele arheologice importante din Roma care beneficiaza de mecenatul unor companii private se numara scarile bisericii Trinita dei Monti, din Piata Spaniei (Bulgari), Fontana di Trevi (Fendi) si Colosseumul (Tod's).
Insa santierul de restaurare a resedintei Domus Aurea este cel mai "urias" dintre toate, a subliniat Maria Rosaria Barbera.
Pentru amenajarea acestui monument emblematic, cu o vechime de 2.000 de ani, vor fi utilizate tehnologii de ultima ora pentru reducerea infiltratiilor de apa in cele cateva zeci de sali ale palatului si pentru refacerea gradinilor de pe colina Oppio, situate la o distanta de trei metri deasupra Domusului.
Construita pornind de la planurile arhitectilor Severus si Celer, "Casa de aur", conceputa ca un palat oriental cu un lac artificial, pasaje subterane boltite si vaste gradini, ocupa un sfert din suprafata Romei. imparatul Nero (37 - 68 e.n.), pasionat de arta si de arhitectura Greciei antice, a ramas in istorie prin domnia sa tiranica si prin comportamentul excentric. Printre altele, a fost acuzat de incendierea Romei, circuland zvonuri ca ar fi dat foc cetatii doar pentru a putea descrie incendiul intr-o poezie.
Succesorii lui Nero au distrus o parte a complexului, pentru a sterge urmele domniei imparatului, si au construit in loc alte edificii, cum ar fi termele lui Traian.
In 1999, Domus Aurea a fost redeschis publicului, dupa 20 de ani de lucrari, insa a fost inchis din nou accesului in 2005, din cauza riscului de prabusire.
22 iunie 2014 12:47 |