• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Doi cimpanzei, recunoscuti oficial ca persoane , in New York

Doi cimpanzei, recunoscuti oficial ca "persoane", in New York

Doi cimpanzei, Hercules si Leo, au obtinut in mod oficial statutul de "persoane" in urma unei decizii care a fost pronuntata de o instanta din statul american New York, informeaza huffingtonpost.fr.

Acest fapt reprezinta o mare victorie pentru aparatorii drepturilor animalelor. Hercules si Leo, doi cimpanzei folositi de Universitatea Stony Brook din Long Island intr-un studiu despre fiintele cu mers biped, beneficiaza din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.
 
Habeas corpus stipuleaza, in legislatiile anglo-saxone, libertatea fundamentala de a nu fi inchis fara a fi judecat.
 
Din acest motiv, cele doua primate nu mai pot fi pastrate de universitatea citata, deoarece o eventuala pastrare a lor ar echivala cu o tinere in captivitate a unor persoane.
 
Totul a inceput in 2013, cand organizatia The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces acelei universitati in numele celor doi cimpanzei si a cerut ca acestia sa fie transferati la Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, un oras din statul american Florida.
 
Respinsa de Curtea de Apel, aceasta actiune juridica a fost prezentata apoi in fata Curtii Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecatoarea Barbara Laffe a stabilit urmatoarele: desi sunt considerati in continuare ca fiind "non-umani", Hercules si Leo sunt de acum inainte primele animale care beneficiaza de statutul de "persoana".
 
"O persoana nu este sinonim cu «uman», ci desemneaza o entitate cu capacitati intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi", precizeaza organizatia, citata de The Independent.
 
Aceasta victorie va da aripi organizatiei, care a anuntat deja ca se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apara drepturile altor animale "inteligente", precum delfinii, elefantii si orcile.
 

22 aprilie 2015 15:53
Modifică setările cookies