• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Discriminarea bazata pe orientare sexuala va fi interzisa in viitoarea Constitutie

Discriminarea bazata pe orientare sexuala va fi interzisa in viitoarea Constitutie

Propunerea vine in contextul in care deputatul Remus Cernea a cerut legiferarea parteneriatelor intre persoanele de acelasi sex. Multi se intreaba acum daca nu cumva protectia acordata de Constitutie minoritatilor sexuale ar putea deschide si in Romania o cutie a Pandorei, asa cum s-a intamplat in Franta, unde recent persoanele cu alta orientare isi pot intemeia o familie si pot adopta copii.

Fostul ministru al justitiei, liberalul Tudor Chiuariu, a fost cel care a propus modificarea articolului 4 din Constitutie, in sensul interzicerii discriminarii bazate pe orientarea sexuala.

Textul actual al Constitutiei, ART 4, alineatul 2: "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala"

Textul viitoarei Constitutii, ART 4, alineatul 2:
"Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai. Orice discriminare bazata pe orientare sexuală este interzisa".

Alesii care au votat acest amendament nici nu se gandesc ca noua Constitutie ar putea crea premisele legiferarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

"Amendamentul este o preluare fidela din cartea drepturilor fundamentale ale UE. In niciun caz nu anuleaza dispozitiile din codul civil care reglementeaza relatiile de familie in ceea ce priveste casatoria. Ele raman in continuare in vigoare", a spus Gabriel Andronache, deputat PNL

Nu de aceeasi parere este si deputatul Remus Cernea, care a starnit valva cu propunerea sa de legiferare a parteriatelor civile intre persoanele de acelasi sex.

"Daca noua Constitutie va include acest amendament va conduce la eliminarea tuturor acelor legi care au caracter discriminatoriu. Insemna liber la casatoriile gay? Ar putea insemna si acest lucru, pentru ca legile care interzic ar deveni neconstitutionale pentru ca ar intra in conflict cu legea fundamentala", a spus Remus Cernea, deputat Partidul Verde.

Cu alte cuvinte, noua Constitutie va anula articolele din Codul civil care vorbesc despre faptul ca in Romania familia este constituita intre un barbat si o femeie. Pana atunci insa, reprezentantii Asociatiei ACCEPT saluta decizia din Parlament.

Expertii in drept constitutional spun ca subiectul este extrem de sensibil si va naste multe divergente.

Ultimul stat european care a legiferat casatoria intre persoanele de acelasi sex este Franta, decizie care a provocat in Hexagon proteste de amploare.

 


4 iunie 2013 17:46
Modifică setările cookies