• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Directorul minei turce Soma, inculpat si plasat in detentie, in urma accidentului soldat cu peste 300 de morti

Directorul minei turce Soma, inculpat si plasat in detentie, in urma accidentului soldat cu peste 300 de morti

Presedintele-director general al minei Soma a fost inculpat si incarcerat in noaptea de luni spre marti, numarul membrilor conducerii companiei plasati in detentie, in ancheta asupra catastrofei care s-a soldat cu 301 morti, ajungand la opt, potrivit agentiei de presa Dogan, relateaza AFP.

Can Gürkan, care este fiul proprietarului companiei Soma Kömür Isletmeleri, a fost inculpat pentru omucideri involuntare de catre procurorul din oras si incarcerat imediat, a precizat agentia turca.
 
In afara de Gürkan, directorul general al minei de carbune Ramazan Dogru, directorul exploatarii Akin Celik, doi ingineri, doi supervizori si un tehnician au mai fost inculpati si incarcerati incepand de duminica.
 
Alti membri ai conducerii societatii au fost inculpati, dar au fost lasati in libertate, sub control judiciar, pana la proces.
 
Intr-o conferinta de presa, vineri, membri din conducerea Soma Kömür au dat asigurari ca normele de securitate erau respectate in mina in care a avut loc accidentul.
 
"Noi nu am comis nicio neglijenta in acest accident", a declarat Celik.
 
Potrivit unui prim raport de ancheta, citat de presa turca, nivelul monoxidului de carbon, un gaz mortal, inregistrat in momentul accidentului era net superior normelor de securitate. Acest raport releva totodata ca in galerii era cald si noteaza ca activitatea nu a fost suspendata.
 
Procurorul de la Soma Bekir Sahiner a exclus, duminica, posibilitatea ca o defectiune a sistemului electric sa se fi aflat la originea incendiului care a devastat mina, asa cum au sugerat primele marturii, el privilegiind ipoteza unei "combustii a carbunelui la contactul cu aerul".
 
Operatiunile de salvare si recuperarea cadavrelor victimelor au fost intrerupte sambata, dupa patru zile de eforturi.
 
Aceasta catastrofa miniera, cea mai importanta din istoria Turciei, a provocat un val de furie populara in tara, impotriva regimului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de neglijenta si nepasare.

20 mai 2014 11:28
Modifică setările cookies