Dezbateri in Congresul SUA de a autoriza folosirea fortei impotriva gruparii Stat Islamic |
||
Congresmenii americani si-au exprimat marti preocuparea fata de o cerere formulata de administratia Barack Obama pentru autorizarea folosirii fortei militare impotriva gruparii Stat Islamic, relateaza CNN. Primele reactii ale senatorilor arata ca presedintele Obama ar putea fi prins intre democratii ingrijorati ca i-ar putea oferi prea multa putere si republicanii atenti cu privire la constrangeri.
Casa Alba cere Congresului sa aprobe oficial planul care ii ofera lui Obama autoritatea legala de a lupta impotriva gruparii Stat Islamic, lucru pe care deja il face in baza unor autorizatii din perioada care a urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001.
Planul ar urma sa fie limitat pe o perioada de trei ani si sa se concentreze doar pe contracararea gruparii Stat Islamic. Documentul ar anula de asemenea o masura din 2002 care a aprobat actiunea militara in Irak, dar va lasa intacta o autorizatie de a lupta impotriva organizatiei teroriste al-Qaida.
Mai multi senatori democrati si-au exprimat preocuparea fata de limbajul folosit de administratie in ceea ce priveste rolul trupelor terestre americane. Autorizatia (AUMF) ar urma sa includa o prevedere care interzice "operatiuni ofensive terestre de durata".
"Pentru mine aici este centrul dezbaterii. Ce inseamna acest lucru? Cat de lung si cat de mare inseamna de durata?", a subliniat senatorul democrat Dick Durbin. "Avem intrebari legitime daca sa-l acceptam cu o lacuna care ar putea conduce la un alt razboi major", a adaugat el.
Senatorul independent Angus King a precizat ca acest termen are ca scop sa limiteze dimensiunea si scopul prezentei militare americane impotriva SI. "Este o incercare de a face distinctia, de exemplu, intre forte speciale care merg pentru un scop particular, pentru cateva zile, sau forte defensive care apara un obiectiv american si o mobilizare pe termen lung a trupelor terestre", a explicat el.
Obama, primul presedinte ales dupa o campanie in favoarea retragerii trupelor din Irak, a incercat constant sa limiteze angajamentul militar al SUA in Orientul Mijlociu. Insa republicanii se tem ca AUMF contine prea multe restrictii pentru presedinte si ar putea crea un precedent periculos.
Senatorul republican John McCain a declarat ca este de acord cu limita de trei ani, dar a criticat restul propunerii administratiei pentru ca ar restrange prea mult actiunile presedintelui impotriva SI.
11 februarie 2015 10:01 |