• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Descoperirea unei planete pitice dincolo de Pluto extinde granitele Sistemului Solar

Descoperirea unei planete pitice dincolo de Pluto extinde granitele Sistemului Solar

Astronomii au descoperit o planeta pitica dincolo de Pluto si care orbiteaza in jurul Soarelui, extinzand astfel granitele Sistemului Solar, informeaza cnet.com, citat de Mediafax.

Dincolo de marginile cunoscute ale Sistemului Solar, Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Stiinta si Chadwick Trujillo de la Observatorul astronomic Gemini au descoperit o mica planeta care orbiteaza in jurul Soarelui. Denumita 2012 VP113, se presupune ca aceasta este doar una dintre sutele de corpuri ceresti aflate in interiorul Norului lui Oort.
 
Desi VP113 are un diametru de doar 450 de kilometri, Scott Sheppard si Chadwick Trujillo spun ca au descoperit dovezi care indica faptul ca in acea zona ar putea exista o planeta mult mai mare. Ei au extrapolat prezenta ei pe baza efectului gravitational asupra orbitei lui VP113 ca si asupra altor corpuri ceresti din Norul lui Oort.
 
Anterior, limita Sistemului Solar era stabilita de Centura Kuiper, o zona in care abunda fragmente de gheata - inclusiv Pluto - care se intinde dincolo de planeta Neptun. Pana la descoperirea lui VP113, cercetatorii credeau ca un singur corp ceresc depasea Centura Kuiper - planetoidul Sedna, descoperit in 2003, care are un diametru de 995 de kilometri.
 
Cei doi cercetatori sunt de parere ca in acea zona exista aproximativ 900 de corpuri ceresti cu orbite similare si cu diametre mai mari de 1.000 de kilometri.
 
Unul dintre acele corpuri ceresti ar putea fi ceea ce astronomii numesc "o super-Terra" - o planeta mai mare decat Terra, dar mai mica decat Uranus. Orbitele lui Sedna si VP113 - ca si cele ale unor corpuri ceresti apropiate de la marginea Centurii Kuiper - sugereaza faptul ca o planeta masiva plaseaza cele doua corpuri pe configuratii orbitale similare.
 
Rezultatele acestui studiu au fost publicate online pe site-ul revistei Nature.

27 martie 2014 19:10
Modifică setările cookies