• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Descoperire uriasa: cea mai asemanatoare planteta cu Pamantul

Descoperire uriasa: cea mai asemanatoare planteta cu Pamantul

O echipa de astronomi a descoperit cu telescopul orbital Kepler de la NASA cea mai asemanatoare exoplaneta cu Pamantul: Kepler 452b, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Planeta, cu 60% mai mare decat Terra, este telurica si se afla la distanta de 1.400 de ani lumina in constelatia Cygnus (Lebada). 

Este pe orbita unei stele foarte asemanatoare Soarelui, cu doar 4% mai masiva si cu 10% mai stralucitoare.

Aceasta stea este si cu 1,5 miliarde de ani mai "batrana" decat Soarele. In plus, distanta orbitala a planetei Kepler 452b este egala cu cea a Pamantului fata de Soare si astfel, la suprafata sa, poate exista apa in stare lichida, principalul "ingredient" al vietii. 

"Daca Kepler 452b este intr-adevar o planeta telurica, pozitia sa fata de steaua in jurul careia orbiteaza ne poate indica faptul ca se afla intr-o perioada de incalzire puternica din istoria climei sale", conform lui Doug Caldwell, astronom.

"Cresterea energiei degajate de o stea care imbatraneste poate provoca evaporarea oceanelor de pe o astfel de planeta", a adaugat el, precizand ca aceasta va fi si soarta Pamantului peste aproximativ 1 miliard de ani, cand Soarele va fi mai batran si mai stralucitor 

Misiunea Kepler a costat 600 de milioane de dolari si a fost lansata in 2009. Pana in prezent a urmarit peste 150.000 de stele.


24 iulie 2015 09:05
Modifică setările cookies