• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Descoperire inedita despre omul de Neanderthal: are o origine de cel putin 430.000 de ani, mai indepartata decat se credea pana acum

Descoperire inedita despre omul de Neanderthal: are o origine de cel putin 430.000 de ani, mai indepartata decat se credea pana acum

Omul de Neanderthal are o origine de cel putin 430.000 de ani, dupa cum indica trasaturile morfologice ale unor cranii descoperite in Spania, ce pun intr-o noua lumina evolutia hominizilor.

"Acestea sunt, fara indoiala, trasaturile morfologice ale celor mai vechi oameni de Neanderthal descoperiti pana in prezent", a declarat in timpul unei conferinte de presa Juan-Luis Arsuaga, profesor de paleontologie la Universitatea Complutense din Madrid, principalul autor al unui articol despre aceasta descoperire, publicat joi in revista americana Science.
 
Conform cercetarilor anterioare, omul de Neanderthal ar fi aparut cu aproximativ 100.000 de ani mai tarziu.
 
Totodata, aceasta descoperire a permis cercetatorilor sa afirme ca stramosul comun cel mai recent al omului modern si al omului de Neanderthal a trait cu peste 430.000 de ani in urma.
 
Acest studiu a fost efectuat pe 17 cranii - unele fragmentate, altele aproape complete - excavate din celebrul sit preistoric din Sima de Los Huesos ("putul cu oase"), in apropierea localitatii Burgos, din nordul Spaniei.
 
In timpul acestei perioade-cheie, hominizii primitivi s-au separat de celelalte grupuri care traiau in Africa sau in Asia de Est, pentru a se stabili ulterior in Eurasia, unde au aparut caracteristicile ce aveau sa stabileasca descendenta neanderthaliana.
 
Cu cateva sute de mii de ani mai tarziu, oamenii moderni, sositi din Africa, s-au stabilit, la randul lor, in Eurasia, unde au coexistat cu oamenii de Neanderthal, cu care au avut legaturi sporadice. Oamenii de Neanderthal au disparut cu aproximativ 28.000 de ani in urma.
 
Situl din Sima este exploatat din 1984. In ultimii 30 de ani, au fost descoperite aproape 7.000 de fosile umane, fiind reconstituite scheletele a cel putin 28 de indivizi.

22 iunie 2014 12:36
Modifică setările cookies