• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Der Spiegel: Ion Iliescu a aprobat o cerere privind o locatie a CIA in Romania

Der Spiegel: Ion Iliescu a aprobat o cerere privind "o locatie" a CIA in Romania

Ion Iliescu a aprobat "in principiu", in anul 2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de o unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale, scrie Der Spiegel.

La sfarsitul anului 2002 si inceputul anului 2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii.
 
"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", afirma Ion Iliescu intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.
 
Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie.
 
"Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat Iliescu. "Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat fostul presedinte.
 
Fostul sef al Administratiei prezidentiale Ioan Talpes a confirmat, pentru Der Spiegel, afirmatiile lui Ion Iliescu despre locatia destinata CIA, explicand ca a fost oferit un sediu in Bucuresti, utilizat intre 2003 si 2006, si ca autoritatile romane nu au stiut ce activitati desfasurau americanii.
 
Ioan Talpes, care in 2003 era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala, a confirmat ca presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a dat "mana libera" sa se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA.
 
Talpes a precizat ca locatia a fost oferita in Bucuresti, fiind utilizata in perioada 2003-2006, explicand ca acest sediu nu mai exista in prezent.

23 aprilie 2015 06:53
Modifică setările cookies