• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
De ce balerinele nu isi pierd echilibrul in timpul piruetelor

De ce balerinele nu isi pierd echilibrul in timpul piruetelor

Balerinele pot sa efectueze piruete complicate, fara sa ameteasca si fara sa isi piarda echilibrul, gratie structurii creierului, modificata cu ajutorul antrenamentelor, au anuntat oamenii de stiinta, citati de AFP.

Balerinele isi modeleaza creierul astfel ca acesta anuleaza semnalele trimise de organele din urechea interna care administreaza echilibrul, afirma autorii studiului publicat in revista Cerebral Cortex, transmite Mediafax

Pentru majoritatea oamenilor, o rotatie prea rapida genereaza aparitia ametelii: fluidele din urechea interna continua sa se miste chiar si dupa ce capul devine imobil.

Cercetatorii britanici au studiat un grup de 29 balerine si un grup de control de 20 de femei tinere care practicau canotajul. Participantele au fost plasate intr-un fotoliu pivotant care se invartea in jurul propriei axe, intr-o obscuritate totala. Oamenii de stiinta au examinat creierele participantelor la studiu cu ajutorul unui RMN.  In cazul balerinelor, simptomele au durat intotdeauna mai putin decat la canotoare. 

RMN-ul cerebral a dezvaluit diferente considerabile in zona cerebelului care primeste semnalele trimise de sistemul vestibular - mai mica la balerine - si in zona cortexului cerebral, responsabila cu aparitia senzatiei de ameteala. 

"Intrucat nu este «util» pentru o balerina clasica sa aiba vertijuri sau sa se simta dezechilibrata, creierul ei se adapteaza de-a lungul anilor pentru a anula acele informatii. In consecinta, semnalul care ajunge la creier este redus, fapt care le face pe balerine mai rezistente in fata senzatiei de ameteala", a explicat profesorul Seemungal. 


27 septembrie 2013 13:09
Modifică setările cookies