• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cutremur cu magnitudine de 7,9 in largul peninsulei Alaska

Cutremur cu magnitudine de 7,9 in largul peninsulei Alaska

Un cutremur puternic, cu magnitudine de 7,9, a avut loc, luni, in largul Alaskai, a anuntat Institutul american de geologie (USGS), dar alerta de tsunami emisa imediat dupa producerea seismului a fost anulata, relateaza AFP.

Alerta de tsunami, emisa imediat dupa producerea cutremurului pentru Alaska si Coasta de Vest a Canadei, dar nu si pentru Hawaii, a fost anulata.
 
Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la ora 20.53 GMT (23.53, ora Romaniei), la 24 de kilometri sud-est de insula Little Sitkin, in Alaska, un stat american situat la nord-vestul Canadei. USGS a anuntat initial ca seismul a avut magnitudinea de 8.
 
Epicentrul s-a situat la o adancime de 114,4 kilometri, potrivit expertilor americani. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudine de 6. Nicio paguba majora nu a fost constatata.
 
"Nu a existat o reactie de panica", a relatat pentru AFP Layton Lockett, un oficial al orasului Adak, dupa ce a dat alarma pentru evacuarea a aproximativ 150 de persoane din zonele de coasta. "Suntem obisnuiti cu astfel de cutremure", a spus el, declarandu-se multumit ca nu s-au inregistrat victime sau pagube importante.
 
Riscul producerii unui tsunami de mare amploare a fost exclus. "Pe baza datelor disponibile, nu se asteapta un tsunami devastator in Pacific, in timp ce (arhipelagul) Hawaii nu este amenintat", a anuntat Centrul de alerta a tsunamiurilor din Pacific.
 
Little Sitkin face parte din insulele Aleutine, un arhipelag in forma de arc situat la sud-vest de Alaska. Douasprezece cutremure cu magnitudini de peste 7,5 au avut loc in aceasta zona incepand din 1900.
 
Seismul de luni este cel mai puternic inregistrat in zona de la cutremurul cu magnitudine de 8,7 produs in 1965 in largul insulelor Rat, potrivit unor date ale USGS citate in presa locala.

24 iunie 2014 07:22
Modifică setările cookies