• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Curtea Suprema americana va lua o decizie privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex

Curtea Suprema americana va lua o decizie privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex  

Curtea Suprema a Statelor Unite a decis, vineri, sa audieze statutul casatoriilor intre persoane de acelasi sex, analizand doua cazuri, in special cel al casatoriilor homosexuale din California, relateaza AFP.

Intr-o tara unde uniunea homosexuala este autorizata in noua state din 50 si in capitala federala Washington, cea mai inalta jurisdictie va dezbate subiectul in martie 2013 pentru a prezenta o decizie defnitiva in iunie.
 
Asa cum era anticipat de analisti, cea mai inalta instanta din tara va audia recursuri la legea federala cu privire la casatorie. Aceasta lege din 1996, denumita "DOMA" (Defense of marriage act), stipuleaza: "casatoria este o uniune legala intre un barbat si o femeie".
 
Acest caz se refera la drepturile pe care legea le acorda la nivel federal sotilor heterosexuali (succesiune, scutirea de impozite, declaratii comune de impozit, indemnizatii de sanatate), insa le refuza sotilor de acelasi sex casatoriti legal.
 
Inalta instanta a ales in aceasta privinta cazul lui Edith Windsor, o femeie casatorita legal in Canada care trebuie sa plateasca impozit pentru mostenirea sotiei sale decedate.
 
Inalta Curte, de orientare conservatoare, va decide de asemenea asupra casatoriei homosexuale in California, spre incatarea cuplurilor de acelasi sex din America de vest care spera ca instanta va revoca acest amendament.
 
Daca acest amendament va fi respins, California va deveni imediat cel de-al 10-lea stat american unde uniunea homosexuala este legala.

8 decembrie 2012 09:58
Modifică setările cookies