• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Curtea Suprema a SUA declara neconstitutionala verificarea fara mandat a telefoanelor mobile

Curtea Suprema a SUA declara neconstitutionala verificarea fara mandat a telefoanelor mobile

Curtea Suprema americana a stabilit miercuri ca verificarea telefoanelor mobile de catre politisti este "in general" neconstitutionala, in lipsa unui mandat in acest sens emis de justitie, in cadrul unei arestari neprevazute, deoarece afecteaza in mod excesiv viata privata, relateaza AFP.

Cei noua judecatori, care in cursul audierii pareau impartiti intre necesitatea demascarii unui suspect si protectia vietii private, au transat in unanimitate in favoarea a doi americani care au fost gasiti vinovati de comiterea unor infractiuni grave cu ajutorul unor elemente compromitatoare de pe telefoanele mobile ale acestora.
 
"Telefoanele mobile sunt diferite, atat calitativ, cat si cantitativ, de celelalte obiecte pe care o persoana arestata le poate avea asupra ei. Telefoanee celulare moderne au o capacitate de stocare imensa si (...) exista in joc mult mai multe interese private in privinta datelor electronice", scrie presedintele Inaltei Curti, John Roberts, in decizia unanima.
 
Potrivit acestei lecturi moderne a Constitutiei, Curtea Suprema a apreciat ca verificarea telefoanelor mobile "implica in esenta mai multe interese referitoare la viata privata a unui individ decat o scurta perchezitie corporala" si necesita, ca atare, un mandat prealabil emis de justitie.
 
"Telefoanele mobile pot stoca milioane de pagini de text, mii de imagini si sute de inregistrari video", se mai arata in decizie. Iar "perchezitia se poate extinde dincolo de documentele si efectele din imediata apropiere a persoanei arestate", existand posibilitatea consultarii datelor stocate pe un server aflat la distanta, si-au exprimat ei ingrijorarea.
 
Cazul nu este deloc banal, avand in vedere ca peste 90% dintre americani detin un telefon mobil si ca aproximatv 12 milioane de arestari au loc anual in tara, adesea dintr-un motiv minor.
 
In primul caz, un student californian, David Riley, a fost arestat in 2009 in apropiere de San Diego din cauza ca numerele de inmatriculare nu erau conforme. Verificarea telefonului mobil al acestuia a permis stabilirea unei legaturi intre acesta si activitatile unui grup infractional organizat. Tanarul a fost condamnat la 15 ani inchisoare. Curtea Suprema a anulat aceasta pedeapsa si a trimis cazul la Curtea de Apel din San Francisco.
 
In al doilea caz, Brima Wurie a fost gasit vinovat de detinere si distribuire de cocaina, in apropiere de Boston, cu ajutorul datelor din telefoanele sale mobile. O parte a pedepsei a fost anulata in apel, deoarece a fost stabilita in urma unei perchezitii neconstitutionale, o decizie confirmata de catre Inalta Curte.

26 iunie 2014 09:15
Modifică setările cookies