• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cum a fost furat creierul lui Einstein si pierdut timp de 50 de ani

Cum a fost furat creierul lui Einstein si pierdut timp de 50 de ani

Imediat dupa moartea lui Albert Einstein, in 1955, creierul omului de stiinta a fost furat si pastrat timp de peste 50 de ani de catre medicul care a facut autopsia omului de stiinta, fara ca acesta sa aiba permisiunea de a face acest lucru, scrie Mediafax.

Albert Einstein a murit pe data de 18 aprilie 1955, dupa ce cu o zi inainte s-a prezentat la Spitalul Princeton din cauza unor dureri in piept. Fizicianul a decedat din cauza unui anevrism abdominal aortic (n.r. ruptura aortei). Dupa decesul sau, creierul i-a fost indepartat si furat, scrie Business Insider.
 
Doctorul Thomas Stolz Harvey este cel care a realizat autopsia fizicianului, la sapte ore dupa moartea acestuia. Dupa ce a stabilit cauza decesului, Harvey a indepartat, masurat si cantarit creierul lui Einstein. Medicul a sustinut ulterior ca a avut autorizatie pentru a efectua autopsia si a presupus ca se vrea studierea creierului omului de stiinta. Pana in prezent nu au fost descoperite insa documente care sa permita autopsia.
 
Medicul Harvey a conservat creierul lui Albert Einstein in formaldehiha si a scos globii oculari ai acestuia, apoi a dat restul corpului la crematoriu.
 
Indepartarea creierului si a globilor oculari au fost impotriva ultimelor dorinte ale lui Albert Einstein, care daduse instructiuni precise pentru moartea sa. Fizicianul voia sa fie ars cu creierul in interiorul corpului, iar cenusa sa fie imprastiata in secret.
 
Exista speculatii privind doua posibile motive pentru ca medicul sa indeparteze creierul, unul dintre acestea fiind ca a fost pus de catre medicul personal al lui Einstein, Harry Zimmerman. Zimmerman nu a recunoscut niciodata public acest lucru, desi a cerut creierul fizicianului dupa ce acesta a fost indepartat din corp.
 
Cel de-al doilea posibil motiv ar fi ca medicul Harvey a fost ”furat de moment” in timpul autopsiei, gandindu-se la studiul realizat pe creierul lui Lenin, in 1926.
 
Dupa ce a fost asaltat de cereri pentru a studia creierul, medicul Harvey, alaturi de un tehnician de la Universitatea din Pennsylvania, a taiat creierul in mai multe felii. A dat cateva dintre bucati doctorului Zimmerman, pastrand restul pentru sine. Atunci cand era solicitat de alti cercetatori, acesta refuza sa le dea organul, spunand ca ”se afla la un an de terminarea studiilor”.
 
Harvey a divortat de sotie si s-a mutat in Wichita, Kansas, unde se presupune ca a pastrat creierul intr-o cutie de cidru sub un frigider pentru bere. In urmatorii 30 de ani, Harvey s-a mutat de mai multe ori, pastrand creierul lui Einstein asupra sa, desi nu a publicat niciodata niciun studiu despre acesta.
 
In 1985, la 30 de ani de la moartea lui Einstein, a fost publicat primul studiu despre creierul acestuia, de catre Marian Diamond de la UCLA, dupa ce acesta a primit fragmente din creierul fizicianului.
 
Cativa ani mai tarziu, Harvey s-a intalnit cu nepoata lui Einstein, Evelyn Einstein, in California, unde a dus creierul fizicianului in mai multe borcane depozitate intr-o geanta in portbagajul masinii. Desi medicul a uitat creierul acasa la nepoata omului de stiinta, aceasta i l-a returnat.
 
Inainte de a muri, in 2007, Thomas Harvey a donat creierul lui Einstein spitalului Princeton, locul unde a inceput toata povestea. in prezent Muzeul Mutter din Philadelphia este singurul loc unde este expusa o parte din creierul lui Einstein.

31 ianuarie 2015 13:58
Modifică setările cookies