• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Criza politica din Polonia a intrat in a patra zi

Criza politica din Polonia a intrat in a patra zi

Cea mai mare criza politica din Polonia din ultimii ani a intrat luni in a patra zi, in timp ce parlamentari din opozitie, care acuza partidul de guvernamant PiS de subminare a democratiei si Constitutiei, continuau sa ocupe principala sala a parlamentului, iar puterea incerca sa detensioneze situatia.

Presedintele tarii Andrzej Duda urmeaza sa se intalneasca mai tarziu in timpul zilei cu presedintele parlamentului Marek Kuchcinski si cu seful partidului Dreptate si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pentru a discuta situatia. Duda, un aliat al PiS, a avut o intalnire cu liderii opozitiei duminica, aminteste Reuters.
   
"Ceva in neregula s-a intamplat cu democratia poloneza", a declarat liderul celui mai mare partid de opozitie, Platforma Civica (PO), Grzegorz Schetyna, la postul de radio privat RMF FM, adaugand ca este gata sa se intalneasca cu Kaczynski, care nu are niciun rol oficial in guvern, dar este vazut ca avand o influenta politica puternica asupra politicii partidului.
   
De la venirea la putere in octombrie 2015, partidul ultranationalist si eurosceptic PiS a intrat sub tirul criticilor pentru masurile sale considerate nedemocratice si destinate consolidarii la putere.
   
Printre acestea se numara modificari la curtea constitutionala care au facut Comisia Europeana sa declare ca democratia si statul de drept sunt amenintate in Polonia si contra carora polonezii au continuat sa protesteze in weekend. PiS a actionat de asemenea pentru a exercita un control mai mare asupra parchetului si procurorilor si a aprobat o legislatie despre care grupurile pentru drepturile omului afirma ca va reduce libertatea de intrunire.
   
Actuala criza politica a inceput saptamana trecuta cand PiS a anuntat planuri de a restrictiona accesul mass-media in parlament si a escaladat vineri cand un vot asupra bugetului 2017 a fost mutat in afara principalei camere a parlamentului, cu opozitia si mass-media excluse.
   
Potrivit planului PiS, toate transmisiile in direct ale sedintelor parlamentare vor fi interzise de la 1 ianuarie, cu exceptia a cinci posturi de televiziune selectate, in timp ce numarul jurnalistilor care vor avea acces in cladirea parlamentului va fi limitat la cate doi din partea fiecarui post acreditat.

19 decembrie 2016 13:30
Modifică setările cookies