• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coreea de Nord marcheaza un an de la moartea lui Kim Jong-il

Coreea de Nord marcheaza un an de la moartea lui Kim Jong-il

Tanarul lider nord-coreean Kim Jong-un a prezidat, duminica, la Phenian o ceremonie oficiala in memoria tatalui sau, fostul lider al tarii Kim Jong-il, decedat in urma cu un an, la cateva zile dupa un tir de racheta reusit, al carui merit i-a fost atribuit, potrivit AFP.

Ceremonia organizata duminica in prezenta a mii de cadre si demnitari ai regimului a fost organizata dupa festivitatile martiale care au reunit sute de mii de persoane, vineri, in capitala nord-coreeana.
 
Kim Jong-Il a condus Coreea de Nord cu o mana de fier din 1994 pana la moartea sa din cauza unei crize cardiace la 17 decembrie 2011. Fiul sau cel mic, Kim Jong-un, a preluat imediat puterea.
 
Familia Kim domneste in Coreea de Nord de la infiintarea acesteia, in 1948, de catre Kim Il-sung, bunicul lui Jong-un, in virtutea acestei singure dinastii sau monarhii comuniste din istorie.

"Inima marelui lider a incetat sa bata dar tovarasul Kim Jong-il traieste alaturi de noi pentru totdeauna (...) pentru a veghea asupra viitorului radios la poporului nostru", a declarat seful statului formal, Kim Yong-nam, in cadrul unei ceremonii transmise de televiziunea de stat.

"Lansarea reusita a satelitului nostru Kwangmyongsong-2 este, de asemenea, o alta victorie a armatei noastre si a poporului nostru gratie respectarii fidele a invataturilor marelui nostru lider (Kim Jong-il)", a adaugat el referindu-se la controversatul tir de racheta efectuat miercuri si incununat de succes, dupa toate probabilitatile.
 
Phenianul afirma ca rachetele sale cu raza lunga de actiune sunt lansatoare pentru satelitii sai civili.
 
Statele Unite si aliatii lor considera insa ca este vorba despre teste deghizate de rachete balistice, in timp ce rezolutiile din 2006 si 2009 ale ONU interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica.
 
O serie lunga de tiruri ratate i-a adus Coreei de Nord numeroase sanctiuni din 2006.

16 decembrie 2012 15:02
Modifică setările cookies