• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coreea de Nord l-a transferat pe americanul Kenneth Bae intr-un lagar de munca

Coreea de Nord l-a transferat pe americanul Kenneth Bae intr-un lagar de munca

Cetateanul american Kenneth Bae, detinut de peste doi ani in Coreea de Nord, a fost transferat de la spital intr-un lagar de munca, au anuntat vineri autoritatile americane, aratandu-se ingrijorate in legatura cu starea sa de sanatate, relateaza AFP.

"Departamentul de Stat a aflat ca autoritatile nord-coreene l-au transferat pe Bae de la spital intr-un lagar de munca", a declarat vineri purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki.
 
Washingtonul este "foarte ingrijorat in legatura cu starea sa de sanatate", a adaugat ea. "Reiteram apelurile catre autoritatile nord-coreene sa i se acorde o amnistie speciala si sa fie eliberat imediat", a adaugat oficialul american.
 
Kenneth Bae, in varsta de 45 de ani si originar din Coreea de Nord, a fost arestat la 3 noiembrie 2012, la sosirea sa in orasul portuar Rason (nord-estul statului), din motive care raman neclare. Potrivit presei nord-coreene, barbatul calatorea cu mai multi turisti, iar unul dintre ei avea asupra sa un hard-disk ce ar fi continut date sensibile.
 
Bae a fost condamnat in mai 2013 la 15 ani de munca fortata pentru subversiune, potrivit agentiei oficiale nord-coreene KCNA.
 
Phenianul a afirmat ca Kenneth Bae, al carui nume coreean este Pae Jun-ho, este un activit crestin-evanghelist, trimis in China in perioada 2006-2012 pentru a pune "bazele unei conspiratii" si a incuraja nord-coreenii sa "intreprinda actiuni ostile cu scopul de a inlatura de la putere Guvernul, promovand o campanie de defaimare" a acestuia.
 
Bae a fost spitalizat, se pare, in vara lui 2013. Sora sa, intervievata de CNN, a afirmat atunci ca el a slabit 23 de kilograme si sufera de probleme renale si hepatice.
 
Departamentul de Stat a precizat intr-un comunicat publicat vineri ca diplomati ai ambasadei Suediei, care reprezinta interesale Statelor Unite in Coreea de Nord, s-au intalnit de zece ori cu Bae din momentul in care a fost arestat. El a aparut in urma cu trei saptamani alaturi de doi gardieni intr-o inregistare in care afirma ca este vinovat si face apel catre Executivul american sa-l ajute sa-si regaseasca familia, a anuntat agentia de presa nipona Kyodo.
 
Un alt cetatean american, Merrill Newman, in varsta de 85 de ani, a fost eliberat in decembrie 2013, dupa 42 de zile detentie intr-o inchisoare nord-coreeana, sub acuzatia de comitere de "acte ostile" impotriva Coreei de Nord.

8 februarie 2014 10:45
Modifică setările cookies