• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coreea de Nord, care este cu 30 de minute înaintea Coreei de Sud, trece la ora Seulului

Coreea de Nord, care este cu 30 de minute înaintea Coreei de Sud, trece la ora Seulului

Prezidiul Adunării Supreme a Poporului din Coreea de Nord a decretat luni modificarea orei oficiale, a informat agenţia oficială de presă de la Phenian, KCNA, preluată de Xinhua.

Potrivit Yonhap, din 5 mai, Coreea de Nord va aplica ora oficială din Coreea de Sud. În prezent, ora la Phenian este decalată cu 30 de minute în urmă faţă de Seul.

Coreea de Nord şi-a modificat ora oficială în 2015, cu scopul declarat de a şterge urmele dominaţiei coloniale japoneze în peninsula coreeană din 1910-1945, reaminteşte Yonhap. Anterior, cele două Corei foloseau aceeaşi oră.

Propunerea reunificării fusului orar a venit prin surprindere, din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, la întâlnirea sa fără precedent de vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, şi a fost anunţată presei duminică de Yoon Young-chan, consilier al preşedinţiei Coreei de Sud.
 
"Deoarece noi am schimbat ora oficială, noi vom fi cei care vor reveni la cea originală. Puteţi anunţa public", a spus Kim, potrivit lui Yoon.

KCNA a transmis că liderul nord-coreean consideră reunificarea orei ca "primul pas practic către reconcilierea şi unitatea naţională", după ce a observat că este dureros să vadă, la întâlnirea cu Moon, "două ceasuri pe perete, arătând orele de la Phenian şi Seul".

30 aprilie 2018 08:50
Modifică setările cookies