• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Raport socant. Suferintele de nedescris la care au fost supusi copiii din Siria, in cei trei ani de razboi - ONU

Raport socant. Suferintele de "nedescris" la care au fost supusi copiii din Siria, in cei trei ani de razboi - ONU

Copiii sirieni au fost supusi unor suferinte "de nedescris" in cei trei ani de razboi civil. Guvernul si militiile sale au comis nenumarate crime, multilandu-i si supunandu-i torturii, iar opozitia i-a recrutat sa lupte si sa foloseasca tactici teroriste in zone locuite de civili, denunta ONU.

"Incalcarile trebuie sa inceteze acum", scrie secretarul general Ban Ki-moon in acest raport, publicat luni de catre Consiliul de Securitate.

"Indemn toate partile implicate in conflict sa adopte, fara intarziere, toate masurile necesare in vederea protejarii si respectarii drepturilor tuturor copiilor din Siria", a subliniat secretarul general al ONU. 

Raportul, primul care vizeaza situatia copiilor si care acopera perioada 1 martie 2011-15 noiembrie 2013, prezinta o serie de orori la care copii din Siria au fost supusi de cand opozitia a declansat o revolta care s-a militarizat si vizeaza indepartarea presedintelui Bashar al-Assad de la putere: comiterea unor abuzuri directe asupra copiilor, inclusiv violente de natura sexuala, si pana la incalcari de ordin mai general ale drepturilor copiilor, care merg, la randul lor, de la inchiderea scolilor si pana la interzicea accesului la ajutoare umanitare.

"Rele tratamente si acte asimilate torturii au inclus, potrivit unor martori, batai cu cabluri de metal, biciuri si bare de lemn sau metal, aplicarea unor socuri electrice, inclusiv in zona genitala, smulgerea unghiilor de la maini si picioare, supunerea la violente sexuale, inclusiv violuri si amenintari cu violul, simularea unor executii, arderea cu tigara, privarea de somn, inchiderea izolata si expunerea in cursul torturarii rudelor", se detaliaza in raport. 

"Potrivit unor marturii, copiii au fost legati de maini sau alte membre si suspendati de pereti ori plafoane, au fost obligati sa isi introduca capul, gatul si picioarele in cauciucuri in timp ce erau batuti si au foste legati de masa si batuti", se mai arata im document.

Articolul integral il gasiti pe www.mediafax.ro


5 februarie 2014 15:32
Modifică setările cookies