• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Copacii bioluminiscenti vor inlocui iluminatul stradal in viitorul apropiat

Copacii bioluminiscenti vor inlocui iluminatul stradal in viitorul apropiat 

Primii copaci bioluminiscenti ar putea inlocui iluminatul stradal intr-un viitor apropiat, afirma un cunoscut artist si cercetator olandez, citat de huffingtonpost.com. 

Daan Roosegaarde considera ca viitorul artei si designului va fi marcat de inovatii spectaculoase.

De la sisteme de aspirare uriase care vor fi create pentru a eradica smog-ul si pana la articole vestimentare "inteligente" care devin translucide atunci cand posesorul lor le poarta, artistul designer-arhitect olandez a creat o serie de proiecte inovatoare in domeniul esteticii. 

Cel mai recent proiect al sau vizeaza inlocuirea iluminatului public cu plante bioluminiscente. 

Daan Roosegaarde spera sa foloseasca biomimetismul pentru a transforma copacii plantati in orase in surse de lumina pentru trecatori. Inspirandu-se din capacitatile luminiscente ale unor meduze, ciuperci si licurici, Daan Roosegaarde si cercetatorul Alexander Krichevsky de la State University of New York au initiat deja acest proiect, combinand ADN-ul unor bacterii marine luminiscente cu cloroplastele unor plante de interior. 

Plantele stralucitoare in intuneric obtinute astfel la scala mai mica vor putea fi utilizate ulterior ca baza a unui proiect de proportii mai mari - folosirea copacilor din orase pentru a inlocui sistemul de iluminat stradal.


31 martie 2014 15:54
Modifică setările cookies