Contactarea extraterestrilor nu este periculoasa, afirma cercetatorii americani, contrazicandu-l pe savantul Stephen Hawking |
||
Contactarea civilizatiilor extraterestre nu este periculoasa, afirma cercetatorii americani de la Institutul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din California, care au respins cu aceasta ocazie rezervele formulate fata de acest proiect de alti savanti, inclusiv de Stephen Hawking.
Cercetatorii de la Institutul SETI din California spera sa puna in practica acest proiect in viitorul apropiat, informeaza lexpress.fr. Astrofizicienii americani vor sa trimita semnale in spatiu, indreptate spre stele din alte sisteme solare, in speranta ca vor putea sa stabileasca un contact cu cel putin o civilizatie extraterestra. Ei au respins, joi, criticile si temerile formulate de alti oameni de stiinta, precum astrofizicianul britanic Stephen Hawking, potrivit carora o astfel de initiativa ar putea sa reprezinte o amenintare pentru Terra.
"Timp de 50 de ani, am indreptat radiotelescoape spre stele in cautarea semnalelor emise de alte civilizatii, dar fara succes", a declarat Douglas Vakoch, un cercetator de la SETI, cu ocazia unei prezentari care a avut loc la conferinta anuala organizata de American Society for the Advancement of Science (AAAS), intrunita in aceasta saptamana la San Jose, in California.
"Prin acest program, Active SETI, vom inversa procesul, pentru a ne asuma un rol activ, si vom transmite semnale puternice, bogate in informatii, catre alte lumi, in speranta ca vom primi un raspuns", a adaugat acelasi cercetator american. Aceste mesaje vor fi trimise catre alte sisteme stelare relativ apropiate si care contin planete potential locuibile.
Potrivit acelorasi astrofizicieni, o astfel de abordare este mai promitatoare decat tentativele precedente, printre care se remarca discurile audio plasate la bordul celor doua sonde spatiale Voyager, lansate in 1977, ce contin sunete si imagini selectionate de un grup de specialisti, cu scopul de a alcatui un portret al diversitatii vietii si al culturii terestre.
Semnale radio au fost deja transmise in acest scop in Univers. in 1999, cercetatorii rusi au trimis propriile mesaje cu ajutorul telescopului Yevpatoria, din Peninsula Crimeea, iar, in 2008, NASA, agentia spatiala americana, a transmis in spatiu un cantec al trupei The Beatles, intitulat "Across the Universe", catre steaua polara, aflata la o distanta de 430 de ani-lumina.
Folosind cele mai puternice radiotelescoape actuale, Seth Shostak, directorul Institutului SETI, a declarat in cadrul prezentarii de joi ca astrofizicienii americani ar trebui sa expedieze catre acele stele intregul continut de pe internet, fapt care ar permite unei alte civilizatii care ar capta acele semnale sa descifreze intreaga istorie umana si cultura ei.
Aceiasi cercetatori recunosc faptul ca proiectul lor este unulcontroversat, citand rezervele formulate de Stephen Hawking, celebrul astrofizician britanic, care considera ca astfel de transmisiuni sunt "iresponsabile". Cercetatorul britanic a subliniat ca istoria umana ofera numeroase exemple de intalniri tragice pentru civilizatiile mai putin avansate, precum intalnirea dintre incasi si conchistadorii spanioli.
Promotorii proiectului Active SETI au respins cu tarie acest argument, care, dupa parerea lor, ar reprezenta "o veritabila paranoia". Seth Shostak considera, de altfel, ca, "in orice caz, este prea tarziu pentru a ne face griji in legatura cu semnalarea prezentei noastre" in fata unor eventuale civilizatii extraterestre belicoase.
14 februarie 2015 13:22 |