• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Consiliul Europei: Referendumul de duminica din Crimeea este neconstitutional

Consiliul Europei: Referendumul de duminica din Crimeea este neconstitutional

Consiliul Europei a apreciat intr-un raport preliminar ca referendumul anuntat duminica privind o alipire a Crimeei la Rusia "nu este compatibil" cu principiile constitutionale, a anuntat sambata un purtator de cuvant al organizatiei paneuropene.

Daniel Höltgen, un purtator de cuvant al secretarului general al CoE Thorbjorn Jagland, a confirmat pentru AFP informatii de presa din Austria si Germania in acest sens citandu-l pe ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.
 
Ministrul austriac a declarat acestor publicatii ca un raport preliminar al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept - cunoscuta sub numele de Comisiei de la Venetia, din care fac parte specialisti constitutionalisti si care are legaturi cu CoE - conchide ca o separare a Crimeei de Ucraina este ilegala.
 
Austria prezideaza, in prezent, Comitetul Ministrilor, "organul executiv" al CoE, din care fac parte ministrii de Externe ai celor 47 de state membre ale Consiliului sau reprezentanti ai acestora.
 
 
Purtatorul de cuvant a adaugat ca acest raport preliminar, care urmeaza sa fie supus aprobarii in sesiunea plenara a Comisiei de la Venetia pe 21 martie, conchide ca un asemenea referendum "nu este compatibil cu principiile constitutionale si standardele democratice".
 
Jagland, care a efectuat pe 10 martie o vizita la Kiev, impreuna cu Kurz, a solicitat expertilor din cadrul Comisiei de la Venetia sa "controleze legalitatea" referendumului anuntat de catre rusofoni in Crimeea.
 
CoE, creat in 1949, cu sediul la Strasbourg, in estul Frantei, este o organizatie interguvernamentala din care, in prezent, fac parte 47 de state, inclusiv cele 28 de state membre UE si Turcia. Ucraina si Rusia sunt membre din 1995 si, respectiv, 1996. Obiectivele principale ale CoE sunt apararea democratiei, drepturilor omului si statului de drept.
 
O serie de lideri europeni au denuntat referendumul anuntat pentru duminica in Crimeea, cu privire la o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia. Cancelarul german Angela Merkel l-a catalogat drept "ilegal". Presedintele francez François Hollande a apreciat, sambata, ca aceasta consultare nu are "nicio valoare legala". Secretarul de Stat american John Kerry a amenintat cu sanctiuni vizand Rusia.
 

15 martie 2014 18:09
Modifică setările cookies