• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Consiliul Europei denunta persistenta discriminarii romilor in Romania

Consiliul Europei denunta persistenta discriminarii romilor in Romania

Minoritatea roma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, au afimat experti ai Consiliului Europei (CoE), intr-un raport publicat marti, relateaza AFP.

"Clasa politica (din Romania) face deseori afirmatii defaimatoare la adresa romilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune", deplang acesti experti din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI).
 
Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza "o legatura intre romi si criminalitate" si ii reproseaza acestei minoritati ca "nu incearca sa se integreze".
 
In general, "presa continua sa preia opinii ostile romilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare", fara ca acest fapt sa fie investigat. "Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului" trebuie sa fie "aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare", a pledat ECRI. Comisia mentioneaza, de asemenea, "un anumit numar de afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii rome", facute de seful de stat, Traian Basescu, in 2007 si 2010.
 
Totusi, potrivit autorilor acestui raport, romii raman insuficient de protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale "segregarii" si "discriminarii" la scoala.
 
La inceputul lui aprilie, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, a indemnat Romania sa ia mai multe masuri pentru a ameliora situatia romilor, denuntand in special un nivel inalt (36 la suta) de abandon scolar in randul copiilor acestei minoritati.
 
Romania numara aproximativ 620.000 de romi, potrivit ultimului recensamant oficial, si peste doua milioane, potrivit unor ONG-uri.

3 iunie 2014 09:06
Modifică setările cookies