• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Conflictul din Ucraina amplifica riscul epidemic de poliomielita si difterie in Europa. Milioane de copii, expusi unor boli grave

Conflictul din Ucraina amplifica riscul epidemic de poliomielita si difterie in Europa. Milioane de copii, expusi unor boli grave

Ucraina risca sa se confrunte cu prima epidemie de poliomielita inregistrata in Europa in ultimele decenii, avertizeaza specialisti, precizand ca milioane de copii ar putea fi afectati de boli infectioase grave, posibil letale, precum rujeola, difteria si rubeola, informeaza revista Newsweek.

Rata de protectie in fata bolilor infectioase a scazut rapid in Ucraina incepand din anul 2008, atunci cand un adolescent de 16 ani a murit imediat dupa vaccinarea pentru prevenirea rujeolei si rubeolei, un caz care a generat o furtuna mediatica. Chiar daca Natiunile Unite au dat asigurari ca decesul nu a fost provocat de vaccin, cererile pentru vaccinari au scazut dramatic, ajungandu-se in prezent la "protectie zero".
 
In contextul in care in Ucraina media anuala a nasterilor este de 500.000, numarul copiilor vulnerabili la infectii se apropie de trei milioane. In prezent, riscul epidemic este amplificat de conflictul separatist din estul Ucrainei, care a fortat sute de mii de refugiati sa ajunga in centre speciale, unde bolile se pot raspandi cu rapiditate.
 
Echipa OMS din Ucraina a avut recent motive reale de ingrijorare. Cativa civili fugiti din estul tarii prezentau, la sfarsitul lunii martie, febra mare, mancarimi si ochi rosii, medicii suspectand o epidemie de rujeola. Pacientii au fost izolati imediat, dar analizele au iesit negative.
 
Canada a pus la dispozitie sute de vaccinuri care urmeaza sa ajunga in Ucraina in urmatoarele saptamani, dar Dorit Nitzan avertizeaza ca nu vor fi acoperite toate nevoile din Ucraina.
 
Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu cel putin 6.100 de morti.

23 aprilie 2015 09:01
Modifică setările cookies