• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Comisia Europeana a stabilit cotele de refugiati pe care ii va prelua fiecare tara UE. Cati vin in Romania

Comisia Europeana a stabilit cotele de refugiati pe care ii va prelua fiecare tara UE. Cati vin in Romania

Conform sistemului de cote obligatorii de repartizare a refugiatilor intre statele membre ale blocului comunitar, propus miercuri de Comisia Europeana, Romania ar urma sa preia, intr-o prima etapa, 657 de refugiati, arata o estimare neoficiala publicata de agentia Reuters, preluata de Agerpres.

In urma valului de refugiati ce continua sa soseasca in numar mare in Europa, in special in Italia, Comisia Europeana a propus miercuri un plan de actiune ce prevede repartizarea acestora pe cote obligatorii intre statele membre ale Uniunii Europene. Initiativa prevede elaborarea pana la sfarsitul lunii mai a unui mecanism provizoriu prin care tarile blocului comunitar vor trebui sa preia 20.000 de refugiati, iar pana la sfarsitul anului va fi creat un mecanism permanent.
 
Cotele de refugiati pentru fiecare tara in parte vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea in vedere PIB-ul fiecarei tari, populatia ei, rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti. Conform unei estimari preliminare obtinute pe surse de agentia Reuters, din primii 20.000 de refugiati, Germania ar urma sa preia 3.068, Franta 2.375, Marea Britanie, 2.309, Italia 1.989, Spania 1.549, Olanda 732, Portugalia 704, Belgia 490, iar Romaniei i-ar reveni 657.
 
Dar cum tratatele europene permit Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei sa nu aplice hotararile ce tin de politica europeana in domeniul Justitie si Afaceri Interne, cota lor de refugiati ar urma sa fie redistribuita celorlalte state, asadar aceste cifre ar putea fi mai mari.
 
Pe de alta parte, exista tari europene, precum Germania, Italia si Suedia, care gazduiesc deja un numar considerabil de refugiati. Numai in Italia peste 90.000 de imigranti clandestini proveniti din tarile Africii si Orientului Mijlociu au sosit in ultimele luni dupa ce au traversat Marea Mediterana pornind din Libia, unde haosul si lipsa unei autoritati statale a lasat frontierele nesupravegheate.

13 mai 2015 18:44
Modifică setările cookies