• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cinci atentate dejucate in Franta, in ultimele luni. Premier: Amenintarea nu a fost niciodata atat de mare

Cinci atentate dejucate in Franta, in ultimele luni. Premier: "Amenintarea nu a fost niciodata atat de mare”

Cinci atentate au fost dejucate in Franta in ultimele luni, a anuntat premierul francez Manuel Valls, joi, la o emisiune matinala a postului de radio France Inter, relateaza Le Monde, in editia electronica.

"Numeroase atentate au fost dejucate, cinci, avand in vedere atentatul care din fericire nu a avut loc la Villejuif", a afirmat premierul francez, adaugand: "Amenintarea nu a fost niciodata atat de mare, nu ne-am confruntat niciodata cu acest tip de terorism in istoria noastra". Suspectul acestui atac esuat a fost arestat din intamplare duminica.
 
Premierul a vorbit, joi, despre o "legatura cu un individ care ar putea fi in Siria, au avut loc schimburi, a fost data fara indoiala comanda de a viza o biserica". "Astfel de indivizi nu actioneaza singuri, am vazut acest lucru la atentatele din ianuarie, exista retele, cei care acorda sprijin logistic", a afirmat Manuel Valls. El a amintit, de asemenea, ca "1 573 de francezi sau rezidenti in Franta" au fost inregistrati pentru implicarea lor in aceste filiere teroriste. Dintre acestia, "442 se afla fara indoiala in prezent in Siria, iar 97 au murit", a precizat el.
 
Din 2012, "se considera ca intre 3.000 si 5.000 de europeni sunt acolo si ca, pana la sfarsitul anului, aceasta cifra ar putea ajunge la 10.000, ceea ce inseamna ca nu numai Franta este amenintata direct, ci si alte tari", a avertizat premierul, vorbind si despre un "proiect de atentat dejucat la Barcelona" recent.
 
Manuel Valls a profitat de ocazie pentru a apara legea referitoare la informatii, un text "echilibrat", in opinia lui, care urmeaza sa fie votat in Adunarea Nationala la 5 mai.

23 aprilie 2015 13:53
Modifică setările cookies