• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ciclonul Ita a atins coastele de est ale Australiei

Ciclonul Ita a atins coastele de est ale Australiei

Puternicul ciclon Ita, cu rafale de vant de pana la 230 de kilometri pe ora, susceptibile ca ar provoca pagube semnificative, a atins vineri seara coastele de ese ale Australiei, au anuntat autoritatile locale, citate de AFP.

Zeci de mii de locuitori se aflau in adaposturi in noaptea de vineri spre sambata, in apropierea ciclonului de categoria a doua (nivelul maxim este de 5).
 
Rafalele de vant violente si ploile abundente risca sa provoace inundatii bruste.
 
"Rafale de vant violente atingand viteza de 140 de kilometri pe ora" sunt asteptate, sambata dimineata, in localitatile Cape Melville si Cape Tribulation, au anuntat serviciile de meteorologie locale.
 
Ita, care se deplaseaza cu o viteza de 9 kilometri pe ora, urmeaza sa se indrepte spre sud-vestul Australiei, scazand din intensitate spre dimineata, au precizat sursele citate.
 
Totusi, rafale de vant de pana la 110 kilometri pe ora urmeaza sa se abata, sambata dimineata, asupra oraselor Port Douglas, Cairns si sa atinga sudul localitatii Cardwell.
 
"Orice fenomen care depaseste (o viteza a rafalelor de vant de) 80 de kilometri pe ora este periculos", a declarat pentru postul public ABC primarul din Cook Shire, Peter Scott
 
Ciclonul a provocat deja alunecari de teren la Cape Flattery, vineri seara, iar peste 30.000 de locuitori au fost evacuati din zona.
 
Premierul statului Queensland, Campbell Newman, i-a avertizat pe locuitorii care detin case construite inainte de 1985, cand au intrat in vigoare noi norme de construire, ca acestea ar putea sa nu reziste ciclonului.
 
Ita se afla vineri la pranz la aproximativ 175 de kilometri nord-est de Cooktown. O zona de alerta a fost instituita, de la Lockhart River, in nordul Queensland, si pana la Innisfail, in sud, ingloband Cairns, la nivelul Marii Bariere de Corali.
 
Ciclonii tropicali sunt frecventi in nord-estul Australiei, dar acesta este mai puternic decat Yasi, un ciclon urias care a devastat case si recolte in aceasta zona, in urma cu trei ani.

12 aprilie 2014 11:22
Modifică setările cookies