• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Chinezii au modificat, in premiera, genomul unor embrioni umani si amplifica dezbaterea privind limita etica a unor astfel de experimente

Chinezii au modificat, in premiera, genomul unor embrioni umani si amplifica dezbaterea privind limita etica a unor astfel de experimente

Cercetatorii chinezi au modificat, in premiera mondiala, genomul unor embrioni umani, potrivit unui studiu publicat in revista online Protein & Cell, care confirma zvonurile ca astfel de experimente au avut loc si care au provocat o dezbatere legat de implicatiile etice, informeaza nature.com, citat de Mediafax.

Potrivit articolului din Protein & Cell, savantii chinezi condusi de Junjiu Huang, cercetator in domeniul genetic la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, au incercat sa previna ingrijorarile de ordin etic utilizand embrioni "non-viabili", care nu pot duce la nasterea unei persoane.
 
Embrionii au fost obtinuti de la clinici chineze de fertilitate. Savantii au incercat sa modifice gena responsabila pentru talasemie (β-thalassaemia), o maladie a sangelui, potential mortala, folosind o tehnica de modificare genetica numita CRISPR/Cas9. Oamenii de stiinta au spus ca rezultatele au indicat prezenta unor obstacole majore in calea utilizarii metodei in aplicatii medicale.
 
Unele voci spun ca modificarea genetica a embrionilor ar putea avea un viitor luminos pentru ca ar putea eradica boli genetice devastatoare inainte de nasterea copilului. Alte voci sustin ca astfel de cercetari depasesc o limita etica: mai multi cercetatori au avertizat, in cadrul revistei Nature, in luna martie, ca, din cauza ca modificarile genetice aduse embrionilor pot fi mostenite de urmasii acestora, ar putea avea un efect impredictibil asupra generatiilor urmatoare.
 
Savantii si-au exprimat ingrijorarea si referitor la faptul ca orice studiu despre modificarea genetica efectuat asupra embrionilor umani ar putea sa deschida un drum fara intoarcere catre utilizarea nesigura si ne-etica a acestor tehnici.
 
Lucrarea publicata de echipa lui Huang pare sa determine redeschiderea dezbaterii privind modificarea genetica a embrionilor umani, existand deja informatii despre alte echipe de cercetatori din China care efectueaza experimente pe embrioni umani, potrivit Nature.

25 aprilie 2015 14:46
Modifică setările cookies