• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cercetători: Rata deceselor cauzate de valurile de căldură va crește semnificativ

Cercetători: Rata deceselor cauzate de valurile de căldură va crește semnificativ

Rata deceselor cauzate de valurile de căldură ar putea creşte cu până la 2.000% în unele regiuni ale globului până în 2080, potrivit unui studiu publicat marţi, în timp ce mare parte din emisfera nordică se confruntă cu temperaturi neobişnuit de ridicate, informează Reuters.

Oamenii de ştiinţă au avertizat, cu mult timp în urmă, că schimbările climatice vor aduce mai multe episoade de vreme extremă de-a lungul globului, de la valuri de căldură la uragane.
 
Cercetătorii spun că acest studiu este cea mai amplă cercetare referitoare la numărul victimelor cauzate de valurile de căldură, despre care anticipează că vor creşte în frecvenţă şi intensitate.
 
''Valurile de căldură viitoare vor fi mai frecvente, mai intense şi vor dura mai mult'', spune Yuming Guo, profesor asociat la Monash University din Australia, într-o declaraţie.
 
''Dacă nu găsim o modalitate să atenuăm schimbările climatice (să reducem zilele de caniculă) şi să-i ajutăm pe oameni să se adapteze la căldură, atunci va exista o creştere semnificativă a deceselor cauzate de valurile de căldură din viitor'', a mai spus acesta.
 
Valurile de căldură care au pus stăpânire pe emisfera nordică au dominat ştirile ultimelor săptămâni, cu zeci de decese înregistrate din Japonia până în Canada.
 
Studiul, publicat în revista online PLOS Medicine, a analizat 20 de ţări de pe patru continente şi a concluzionat că rata mortalităţii are o probabilitate mai mare de creştere în apropierea ecuatorului.
 
Columbia s-ar putea confrunta cu o creştere de până la 2.000 % a deceselor premature provocate de căldura extremă în intervalul 2031-2080, comparativ cu 1971-2010, se precizează în studiu.
 
Filipine şi Brazilia au, de asemenea, o probabilitate mare de a înregistra o creştere în numărul de decese premature, mai spune studiul.
 
Ţările situate mai departe de ecuator cum ar fi Statele Unite sau ţările europene se vor confrunta cu o creştere mai mică.
 
Chiar şi în cel mai bun scenariu - în care emisiile care cauzează încălzirea planetei ar fi limitate, iar rata de creştere a populaţiei ar stagna - decesele tot ar creşte, potrivit studiului.
 
În timpul valurilor de căldură, definite ca cel puţin două zile consecutive de temperaturi neobişnuit de ridicate, corpul nu poate disipa căldura, ceea ce face ca persoanele vârstnice să se confrunte cu riscul de a face insolaţie.
 
Având la bază statistici istorice, cercetătorii au folosit modelele climatice pentru a estima temperaturile viitoare. Aceştia spun că rezultatele lor subliniază nevoia de a lua măsuri acum pentru a preveni o criză de sănătate publică viitoare.
 
Măsurile pentru a atenua efectele căldurii pot include deschiderea unor centre unde persoanele se pot răcori sau vopsirea acoperişurilor în alb pentru a reflecta căldura şi a menţine locuinţele răcoroase.

1 august 2018 11:19
Modifică setările cookies