Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate in urma cu 130.000 de ani, autentificate in Croatia |
||
Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate in urma cu 130.000 de ani, descoperite in Croatia la sfarsitul secolului al XIX-lea, au fost autentificate de oamenii de stiinta din aceasta tara, citati de lexpress.fr, scrie Mediafax.
Descoperite in urma cu mai bine de un secol intr-un sit preistoric din Croatia, mai multe gheare de vulturi si-au deconspirat secretul: ele reprezinta intr-adevar cele mai vechi bijuterii din lume, fiind confectionate in urma cu 130.000 de ani de catre neanderthalieni, cu multe mii de ani inainte de aparitia in Europa a omului modern.
Ghearele au petrecut ultimul secol intr-o cutie din carton, pana cand oamenii de stiinta au descoperit adevarata lor natura.
"Atunci cand am examinat opt gheare de codalb, am remarcat numeroase urme de taieturi si mi-am dat seama imediat: ghearele au fost modelate de mana unei fiinte umane", a spus Davorka Radovcic, conservatoare la Muzeul de Istorie Naturala din Zagreb, unde au fost depozitate acele artefacte inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. "Acestea sunt, cel putin pentru moment, cele mai vechi bijuterii din lume", spune Davorka Radovcic, precizand ca acele gheare dateaza din urma cu 130.000 de ani.
Situl Krapina, in care au fost gasite ramasite osoase provenind de la aproximativ 80 de indivizi, a fost descoperit in 1899 de paleontologul croat Dragutin Gorjanovic Kramberger. Aceasta reprezinta cea mai bogata colectie de fosile neanderthaliene din lume.
Pana la acest studiu, cele mai vechi bijuterii proveneau din siturile preistorice descoperite in Israel (Skhul si Qafzeh) - coliere din cochilii, decorate in urma cu 110.000 de ani de o specie a carei anatomie era aceea a omului modern.
Omul de Neanderthal a populat vreme de 250.000 de ani anumite parti din Europa, Asia Centrala si Orientul Apropiat. Motivele disparitiei lor complete, petrecuta in urma cu 40.000 de ani, fac inca subiectul unor dezbateri aprinse in comunitatea stiintifica. Potrivit unor teorii, iernile extrem de reci ar fi fost cauza extinctiei lor. Alti specialisti cred ca neanderthalienii au fost depasiti de oamenii moderni (Homo sapiens), mai inteligenti si mai sofisticati, care au cotropit teritoriile populate de neanderthalieni, dupa ce au plecat din Africa. 24 martie 2015 10:13 |